PANIKA NA NEBU! SAD i Kanada digle avione zbog ruskih bombardera na Arktiku
Foto: Printscreen Twitter/NORAD&USNORTHCOM

HISTERIJA!

PANIKA NA NEBU! SAD i Kanada digle avione zbog ruskih bombardera na Arktiku

Planeta -

Nekoliko američkih i kanadskih vojnih aviona aktivirano je zbog leta dva ruska strateška bombardera Tu-160 u blizini vazdušnog prostora Kanade, saopštila je Komanda vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike (NORAD).

"E-3 ’avaks‘, dva F-22 i dva CF-18 Komande vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike identifikovala su dva ruska strateška bombardera koja su ušla u Identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Kanade 26. januara 2019", saopštila je Komanda na svom nalogu na Tviteru.

​Takođe se napominje da su "bombarderi ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i nisu prelazili na suverenu teritoriju". Foks njuz javlja da su američki lovci poleteli iz vazdušne baze na Aljasci.

Ranije je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije saopštila da su dva strateška nosača raketa Tu-160 izvela planirani let preko neutralnih voda Severnog ledenog okeana, Laptevskog mora, kao i Barencovog i Karskog mora, provodeći na nebu više od 15 sati. Ministarstvo je istaklo da se svi letovi aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije odvijaju u strogom skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen Twitter/NORAD&USNORTHCOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja