LAVROV: Vašington ruši vladu u Karakasu! Amerika otvoreno poziva na direktnu intervenciju i krši međunarodno pravo!
Foto: EPA

RUSIJA OSUDILA SANKCIJE VENECUELI

LAVROV: Vašington ruši vladu u Karakasu! Amerika otvoreno poziva na direktnu intervenciju i krši međunarodno pravo!

Planeta -

MOSKVA - Vašington i njegovi najbliži saveznici otvoreno sprovode politiku čiji je cilj svrgavanje legitimnih vlasti u Karakasu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povodom dešavanja u Venecueli.

"Zabrinuti smo zbog onoga što SAD i njihovi najbliži saveznici rade što se tiče Venecuele, kršeći sve moguće norme međunarodnog prava i otvoreno vodeći politiku sa ciljem svrgavanja legitimne vlade te latinoameričke zemlje", istakao je Lavrov.

On je ocenio lideri opozicije u Vašingtonu dobijaju instrukcije od Vašingtona da ne pristanu na ustupke vlastima u Karakasu.

"Prema našim izvorima, lideri opozicije koji su proglasili paralelnu vlast zapravo dobijaju instrukcije iz Vašingtona da ne pristaju na nikakve ustupke dok vlast ne pristane da abdicira na ovaj ili onaj način", kazao je Lavrov.

Moskva će, poručio je Lavrov, učiniti sve da pruži podršku vladi venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura uz poštovanje ustava. Lavrov je naveo i da odluka da američke kompanije koje posluju u Venecueli, budu izuzete od sankcija protiv te latinoameričke zemlje predstavlja dokaza namera Vašingtona da promeni vladu u toj zemlji i izvuče profit.

"Nažalost, SAD imaju iskustva sa takvim nezakonitim postupanjem sa tuđim novcem. Takva zamrzavanja desila su se svojevremeno i Iraku, Libiji, Iranu, Kubi, Nikaragvi i Panami. U većini slučajeva ova zamrzavanja su u suštini rezultirala konfiskacijom sredstava tuđe vlade. Isto to sada rade i britanske vlasti zaplenom i, zapravo, konfiskacijom zlatnih rezervi Venecuele, koje se čuvaju u Londonu", ocenio je Lavrov.

foto: EPA

Lavrov je prokomentarisao i belešku o slanju 5.000 američkih vojnika u Kolumbiju, koju je novinarima pokazao američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

"To zaista tera na razmišljanje pogotovo zbog otvorenih poziva za direktnu intervenciju u Venecueli iz susednih zemalja...koji se mogu čuti iz SAD i više drugih zemalja", rekao je Lavrov.

Rusija osudila američke sankcije Venecueli

Rusija je danas osudila američke sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji i najavila da će štititi svoje interese u toj zemlji.

"Legitimne vlasti u Venecueli sankcije smatraju ilegalnim i mi u potpunosti podržavamo taj stav", rekao je novinarima portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja optužio je u subotu SAD za pokušaj "izazivanja državnog udara" u Venecueli.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track