Najnovije vesti

MAJKA JE SA STARIJIM SINOM ZAVRŠILA U GASNOJ KOMORI: Pre smrti mlađem je poslala pismo koje nije pročitao  20 GODINA (VIDEO)
Foto: Profimedia

Holokaust

MAJKA JE SA STARIJIM SINOM ZAVRŠILA U GASNOJ KOMORI: Pre smrti mlađem je poslala pismo koje nije pročitao 20 GODINA (VIDEO)

Planeta

Frenk je imao samo 12 godina kada su nacisti uhapsili njegovog brata Džona (16). Njihova majka je znala da ga vode u gasnu komoru i nije želela da dozvoli da ga odvedu samog, pa je odlučila da pođe s njim.

Samo nekoliko trenutaka pred smrt napisala je pismo svojoj porodici i dala ga čuvaru u nadi da će ga on proslediti na pravu adresu. Na sreću, on je to i učinio.

 

Mnogo godina nakon smrti roditelja Frenk je odlučio da pročita majčino pismo, koje je poklonio Muzeju Holokausta u SAD.

"Moja majka je uvek dobro procenjivala ljude. U tome je uspela i kada je odabrala čuvara u logoru koji nam je kasnije prosledio pismo", rekao je Frenk, prenosi britanski Metro.

 

Nekoliko meseci kasnije, nastavio je Frenk, Aušvic je oslobođen i ja sam se ponovo našao sa svojim ocem.

 

"Rekao mi je da ima pismo od moje majke, koje je napisala malo pre nego što je ubijena. Kako mi je tada rekao, bilo je to oproštajno pismo u kojem mi je majka poželela da ostatak života provedem najbolje što mogu. Tada sam imao samo 12 godina i nisam mogao da ga pročitam. Bolela me je sama pomisao na to", objasnio je Frenk.

 

Njegov otac je preminuo 1967. godine, kada je Frenk odlučio da pročita pismo na kojem je stajao datum - 11. jul 1944. godina. U prvom delu pisma obraćala se Frenkovom ocu Kurtu.

"Tebi, mom jedinom, u izolaciji smo, čekamo tamu. Razmišljali smo o tome da se krijemo, ali smo odlučili da to ne učinimo, budući da je sve beznadežno. Kamioni su već stigli i samo čekamo neizbežno. Potpuno sam mirna. Uradili smo šta smo mogli. Ostajte zdravi, a zapamtite moje reči, vreme će izlečiti sve. Vodi računa o mom malom zlatnom dečaku, i nemoj previše da ga razmaziš", napisala je Vilma.

 

U pismu im je obojici poželela da prožive divne živote. "Do večnosti, Vilma", potpisano je pismo.

 

Frenk je pismo predao muzeju u kojem su mu rekli da je to jedino svedočanstvo o mentalnom zdravlju zatvorenika iz tog perioda.

 

"Sećam se da sam pričao supruzi da se bojim da će moja majka biti zaboravljena. Međutim, sada kada se pismo našlo na izložbi u muzeju, znam da neće", zaključio je Frenk.

 

Kurir.rs/Metro

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...