OVO JE KINESKI BOMBARDER KOJI JE PRESTRAVIO AMERE: Liči na najjačeg američkog lovca, ali dodali su 1 stvar koja LEDI KRV U ŽILAMA! (VIDEO)
Foto: Screenshot

oružje

OVO JE KINESKI BOMBARDER KOJI JE PRESTRAVIO AMERE: Liči na najjačeg američkog lovca, ali dodali su 1 stvar koja LEDI KRV U ŽILAMA! (VIDEO)

Planeta -

Uz SAD, Kina je jedina zemlja koja ima nevidljive stelt lovce, a prema novom izvešćtaju o kineskoj vojnoj moći američke Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) čini se da Kina sprema novu seriju projekata nevidljivih borbenih aviona.

Kina “razvija nove nevidljive bombardere srednjeg i velikog dometa kako bi postigla regionalne i globalne ciljeve”, navodi se u izveštaju. “Stelt tehnologija nastavlja da igrati ključnu ulogu u razvoju tih novih bombardera, koji verovatno neće dostići početnu operativnu sposobnost pre 2025.”

Danas Kina drži možda najpasivniji nuklearni arsenal na svetu, s nuklearnim bojevim glavama kojima se nikada ne naoružavaju rakete i navodno “nuklearno osposobljenim” bombarderima koji nikada nisu leteli u misijama naoružani nuklearnim bojevim glavama.

Jedini trenutni kineski bombarder je H-6K, ažurirana, licencirana kopija sovjetskog Tupoljeva Tu-16, koji je pušten u rad 1954., a povučen u Moskvi 1993. godine. Dok H-6K služi za signalizovanje i rešavanje, na primer sletanjem na veštačke ostrva u Južnokineskom moru, nije ni blizu modernom bombarderu.

Planovi i neke potencijalne slike procurili su za H-20, zamenu za H-6K, ali do sada je drugi kineski nevidljivi bombarder ostao samo glasina i obavijen velom tajne.

Stručnjaci koji su govorili za Biznis Insajder o kineskom H-20 tvrde da je bombarder verojatno vrlo sličan američkom B-2, velik, ravan, koji dizajnom podseća na krila u letu.

Međutim, američka obaveštajna služba u svom izvešću nagovestila nešto sportskiji izgled drugog tajanstvenog bombardera. Dok bombarder dugog dometa u stilu letećeg krila, kao što je H-20, nema previše koristan za borbene manevre, lovci/bombarderi srednjeg dometa lako bi mogli iskoristiti taktike koje je Kina stekla u razvoju svog nevidljivog borca, J-20.

DIA u izveštaju označava drugi bombarder kao “taktički bombarder” s misijom borca/bombardera, naprednim radarom i dalekometnim raketama vazduh-vazduh.

Bombarder kao što je onaj kakvog je opisala DIA imao bi povećanu izdržljivost i ne bi se toliko oslanjao na obnovu gorivom.

Kina već dugo razvija masivnu i dugu raketu dugog dometa vazduh-vazduh, za koju stručnjaci tvrde da bi mogla biti direktan izazov vrhunskim američkim lovcima poput F-35, F-22 i drugim avionima.

Međutim, J-20 verovatno ne može da nosi tako dugačku raketu. Stelt platforma s velikim unutaršnjim odeljenjem za oružje, poput borca/bombardera kakav je opisala DIA, teoretski bi mogao nositi takvo oružje.

S misijama vazduh-vazduh i zemlja-vazduh, tajanstveni novi bombarder mogao bi predstavljati nedostajući link u nadolazećoj kineskoj viziji nadmoći u vazduhu protiv SAD-a.

Kurir.rs/Business insider

Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja