KREMLJ: SAD su odavno odlučile da napuste nuklearni sporazum
Foto: YT Screenshot

REAKCIJA

KREMLJ: SAD su odavno odlučile da napuste nuklearni sporazum

Planeta -

VAŠINGTON/MOSKVA - Dok se administracija predsednika SAD sprema da danas saopšti da se povlači iz sporazuma ključnog za kontrolu naoružanja supersila od perioda hladnog rata, Kremlj izražava žaljenje zbog tog najavljenog poteza i optužuje Vašington za nespremnost da pregovara kako bi se izbegao takav ishod.

"Nespremnost Amerikanaca da saslušaju bilo kakav argument i održe suštinske pregovore sa nama pokazuje da je odluka o raskidu ovog sporazuma u Vašingtonu doneta odavno", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Američki zvaničnici rekli su u četvrtak da će SAD uskoro objaviti planove o obustavi pridržavanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, odgovarajući na navodno kršenje tog sporazuma za koje optužuje Moskvu.

Rusija, s druge strane, negira da krši pomenuti sporazum.

Sporazumom je uvedena prva mera kontrole naoružanja kojom se zabranjuje čitava klasa oružja - krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je početkom decembra da će Vašington dati Moskvi rok od 60 dana da se vrati poštovanju sporazuma pre nego što SAD zvanično objave da se iz njega povlače, a povlačenje bi se zapravo desilo šest meseci kasnije. Taj rok od 60 dana ističe sutra, te se očekuje da administracija predsednika SAD Donalda Trampa saopšti već danas da su napori u cilju postizanja dogovora o poštovanju sporazuma propali i da će SAD prestati da poštuje njegove odredbe.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track