RAZLOG MALOG LEDENOG DOBA U 17. VEKU JE GENOCID NAD MILIONIMA LJUDI?! Evropski kolonizatori su pobili toliko domorodaca da su promenili klimu
Foto: AP

NOVA STUDIJA OTKRIVA

RAZLOG MALOG LEDENOG DOBA U 17. VEKU JE GENOCID NAD MILIONIMA LJUDI?! Evropski kolonizatori su pobili toliko domorodaca da su promenili klimu

Planeta -

Evropski doseljenici na američko tlo ubili su 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Severnoj Americi uzrokujući time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procenili su istraživači na Univerzitetu Koledž u Londonu.

Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljendioksida u atmosferi, navodi se u studiji. "Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljendioksida i klima bili su relativno stabilni. Do promene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promena koju vidimo kada su u pitanju gasovi staklene bašte", rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije. Pre ove studije neki naučnici su tvrdili da su temperaturne promene u 17. veku, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale samo prirodne sile.

Međutim, kombinovanjem arheoloških dokaza, istorijskih podataka i analize ugljenika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje koje je direktno uzrokovano dolaskom Evropljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači. "Jedini razlog zbog kog je došlo do malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi", rekao je Maslin. Istraživači su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski gas i može otkriti koliko je ugljendioksida bilo u atmosferi pre nekoliko vekova. Ledena jezgra pokazala su da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promena u 17. veku dovela je do hladnijih zima, ledenih leta i propadanja žetve. Implikacije ove studije nadilaze nauku o klimi i takođe doprinose istraživanjima iz oblasti geografije i istorije, kazao je Maslin, ističući i kako je smrt autohtonih Amerikanaca direktno doprinela uspehu evropske ekonomije. Naime, prirodni resursi i hrana iz Amerike pomogli su širenju evropske populacije i industrijske revolucije.

Kurir.rs/ CNN/ Klix.ba

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track