EKSKLUZIVNO! KURIR UŠAO U PUTINOV NEPROBOJNI TREZOR: Karići sagradili tvrđavu koja čuva RUSKO BLAGO! (FOTO)
Foto: BK

NAJČUVANIJA ZGRADA U MOSKVI

EKSKLUZIVNO! KURIR UŠAO U PUTINOV NEPROBOJNI TREZOR: Karići sagradili tvrđavu koja čuva RUSKO BLAGO! (FOTO)

Planeta -

Rusi su devedesetih rešili da svo blago koje je do tada čuvano u brdima na Kavkazu prebace u Moskvu, a srpska kompanija BK dobila je poverenje da izgradi trezor u kom će se čuvati blago velike Rusije i nekadašnjeg SSSR.

Glavni trezor centralne banke Ruske Federacije je jedna od najbolje čuvanih tvrđava na svetu koju ne mogu da probiju ni najsavremenije balističke rakete. 100.000 kvadratnih metara i 4 sprata pod zemljom bili su izazov na koji je najbolje odgovorila srpska kompanija.

foto: BK

Na tenderu je učestvovalo 17 kompanija iz celog sveta, a Dragomir Karić ekskluzivno za Kurir otkriva šta je to je kompanija BK ponudila i oduševila Ruse!

1 / 20 Foto: BK

"Nekoliko godina pre izgradnje trezora, BK kompanija je izgradila upravnu zgradu Centralne banke Rusije koja se nalazi preko puta Kremlja. To je bila prva pametna zgrada na svetu i potpunosti kompjuterizovana. Time smo se dokazali i zaslužili poverenje za gradnju trezora. Oduševili smo ih pre svega idejnim rešenjem kakvo niko nije ponudio. Očekivali su tipičnu komunističku građevinu, a mi smo dizajnirali zgradu koja izgleda kao hotel sa 7 zvezdica, sa svetlim atrijumima, fontanama, cvećem i panoramskim staklenim liftovima ", priča Dragomir Karić.

foto: BK

Međutim, ono što je bilo presudno jeste upravo najmodernija oprema. Izgradnja čitavog objekta koštala je više od milijardu dolara, a oko 300 miliona uloženo je u najmoderniju opremu.

"Nismo bili najjeftiniji, ali njima je bilo najvažnije da izaberu najbolju ponudu. Ponudili smo zaista najmoderniju opermu i najkvalitetnije materijale koji su dopremani iz 17 različitih država. Koristili smo najbolje materijale iz celog sveta. Ponudili smo 3 vrste zaštite od požara, heliodrom na krovu, a posebno sam ponosan što je bezbednosna oprema pravljena u našem rodnom gradu, u Peći", s ponosom priča Dragomir.

foto: BK

Tadašnji predsednik Centrane banke Rusije Viktor Vladimirovič Geraščenko imao je i posebnu vezu sa Srbima i Srbijom jer je njegov otac učetvovao u oslobađanju Beograda.

Rusi se nisu obazirali na to što je tadašnja SR Jugoslavija bila pod sankcijama, insistirali su da upravo BK kompanija izgradi trezor. U to vreme takav projekat bio je od velikog značaja za samu kompaniju, ali i za čitavu zemlju, jer je na gradilištima širom Rusije radilo oko 30.000 građevinara iz naše zemlje, a od toga 2.000 samo u Moskvi. Tih kasnih 90-ih godina je to značilo i sredstva za život za hiljade srpskih porodica. Pritom, BK kompanija je kao podizvođače radova angažovala firme sa prostora cele bivše SFRJ.

foto: BK

Kompanija, ali i svi koji su radili na strogo poverljivom projektu prošli su proveru ruskih bezbednosnih službi. Glavni za projekat bili su Zoran Karić i Vladadan Jevtić.

foto: BK

"Svi smo potpisali ugovor o tajnosti koji je važio 10 godina i prema kome nismo smeli da odajemo tajne o dizajnu i čitavom projektu. Bilo je strogo zabranjeno snimanje i slikanje, a ove fotografije su ekskuzivne", kaže Dragomir.

foto: BK

Zgrada je završena 1999. godine, posle dve godine neprekidnog rada. Radilo se 24 časa dnevno u tri smene. Trebalo je mnogo truda i znanja da se izgradi 100.000 kvadratnih metara ograđenog neprobobjnom armaturom kakva do tada nije korišćena, a poseban izazov bila su četiri sprata ukopana u zemlju u kojima se čuva novac, zlato, ali i dijamanti.

Prostorije trezora su se radile kao kutija u kutiji, sa duplim zidovima i međuspratnim pločama, između kojih je uključeno lasersko nadgledanje. Trezori imaju tri stepena najsavremenije elektronske zaštite, pa ih to, uz fizičku zaštitu i trezorska vrata kao ona u američkim filmovima, čini apsolutno neosvojivim.

Kurir.rs/ Ivana Milovanović

Foto: BK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track