Najnovije vesti

IZRAEL U ŠOKU! IRAN IMA NOVI ZASTRAŠUJUĆI PROJEKTIL: Netanijahuu pozlilo od vesti iz Teherana i sve otkazao! Ime rakete sve govori! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

NOVA REGIONALNA SILA

IZRAEL U ŠOKU! IRAN IMA NOVI ZASTRAŠUJUĆI PROJEKTIL: Netanijahuu pozlilo od vesti iz Teherana i sve otkazao! Ime rakete sve govori! (VIDEO)

Planeta

U subotu je iranski ministar odbrane i načelnik Oružanih snaga Islamske republike, brigadni general Amir Hatami, na svečanoj ceremoniji predstavio nove krstareće projektile srednjeg dometa.

Pars Today piše kako je povodom 40. godišnjice pobede Islamske revolucije u Iranu održana prezentacija novog krstarećeg projektila “Hovejzeh”.

Agencija IRNA javlja da je ministar odbrane Irana, general Amir Hatami, koji je govorio na predstavljanju projektila, svima čestitao na deceniji stvaranja projektila “Fajr” i dodao: “Krstareći projektil “Hovejzeh”, koji su razvili iranski stručnjaci koristeći najnoviju tehnologiju u svetu, ima domet veći od 1350 km i namenjen je uništenju ciljeva stacioniranih na kopnu.”

Prema njegovim rečima, nova raketa odlikuje se niskom putanjom leta, velikom preciznošću navigacije i uništavanja, a ima veliku razornu moć. General Hatami je naglasio da je ovaj projektil simbol vere iranskog naroda u vlastitu snagu i znak da je iranski narod odlučan i da ne može biti zaustavljen.

Istovremeno je iranski ministar odbrane naglasio kako su, uprkos najtežim sankcijama, ostvarili veliki napredak na području odbrane.

Izraelci su u šoku posle subotnjeg "teheranskog poklona”. Uobičajena verbalna paljba izraelskih agitatora po Islamskoj Republici tog dana je gotovo utihnula. Izraelska vojska je takođe ćutala, čekajući valjda da se prvo oglasi vrhovni komandant.

Međutim Benjamin Netanijahu poručio da je bolestan i otkazao službenu posetu Austriji, kao i učestvovanje na vojnim vežbama izraelske vojske, koje je trebalo da poseti u nedelju.

Iranski krstareći projektil zaista zaslužuje muk Izraela. Prvo, Iranci su projektil nazvali po gradu na jugozapadnoj granici Irana, a od njega ima samo 1000 kilometara do Tel Aviva ili Haife. Drugo, domet projektila je veći od 1350 km, a dizajniran je da uništi ciljeve na površini zemlje.

Dakle, verovanje Izraela u vojnu nadmoć nad regionalnim zemljama sada su postala prošlost i ne može ih spasiti ni “Ajron doum”, kupola od “drvenog gvožđa”, koja nije uspela da odbije ni nedavni napad “prepotopskih” projektila Hamasa. Svima je jasno da “Ajron doum” ne može da odbije napad ovakvog projektila, koji Izrael može da gađa direktno sa iranske teritorije. Izraelska vojska je u regiji sve slabija i pitanje je vremena kada će se oprostiti od statusa regionalne sile.

Iransko dostignuće odmah je pozdravio i Damask, čiji je predstavnik u Ujedinjenim nacijama posle zadnjeg napada rekao da će ako Savet bezbednosti ne uspe da obuzda izraelske agresore, Sirija kao odgovor na udare, gađati aerodrom u Tel Avivu.

Kurir.rs/Logično

Foto printscreen YT

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...