ŽIVOG SU GA ZAKOPALI, BIO JE UKOČEN I NIJE MOGAO NIŠTA DA IM KAŽE: Misteriozna smrt legendarnog vladara posle 2.000 godina konačno dobila odgovor
Ilustracija, Foto: Youtube/Printscreen

rešena zagonetka

ŽIVOG SU GA ZAKOPALI, BIO JE UKOČEN I NIJE MOGAO NIŠTA DA IM KAŽE: Misteriozna smrt legendarnog vladara posle 2.000 godina konačno dobila odgovor

Planeta -

Jedna od najčešćih noćnih mora, navodno, jeste da budete proglašeni mrtvim dok ste zapravo živi i zatočeni u sopstvenom telu.

Smrt velikog vojskovođe i vladara Aleksandra Makedonskog misterija je već više od 2.000 godina. Je li ubijen, otrovan? Da li se opio do smrti ili je "pokupio" malariju ili tifus.

Nova teorija kaže kako možda ništa od toga uopšte nije u pitanju, već nešto mnogo, mnogo gore. Legenda kaže kako njegovo telo nije pokazivalo prirodne znake raspadanja punih šest dana nakon smrti.

Njegovim prijateljima je to bio znak da je Aleksandar zaista bog i heroj. Moderna nauka pak kaže kako je patio od retke autoimune bolesti koja ga je paralisala i učinila komunikaciju nemogućom, iako je bio svega potpuno svestan, tako da je umro tek šest dana kasnije.

Ketrin Hol sa fakulteta medicine pri univerzitetu Otago na Novom Zelandu kaže da je ratnik možda patio od Gilen-Bareovog sindroma, naglog propadanja i slabljenja mišića uzrokovanog štetom koju imunološki sistem nanese na nerve, što može objasniti sve priče o njegovoj smrti.

"Smrt 32-godišnjeg velikana je možda najpoznatiji slučaj lažne smrti, ili lažne dijagnoze smrti, u istoriji", rekla je.

Rođen je u kraljevini Makedoniji 356. godine pre Hrista, a nasledio je tron kada je imao 20 godina. Aritotel ga je podučavao. Osvojio je moćno persijsko carstvo, Egipat i došao do Indije. Do 25. godine vladao je tim velikim, i beskrajno različitim, teritorijama na tri kontinenta.

foto: Youtube/Printscreen

Umro je u današnjem Iraku 323. godine pre Hrista. Zapisano je kako je imao groznicu i bolove u abdomenu, pa je uskoro postao tako slab da nije mogao da hodas ili govori. Međutim, kako ističe Holova, svi istorijski izvori se slažu da je do samog trenutka smrti bio krajnje lucidan.

To je, kaže, ključ misterije. Verovatno se inficirao bakterijom pomenutog sindroma.

"Videla sam možda deset slučajeva oovg sindroma, a samo kod te bolesti sam primetila potpunu paralizu, ali netaknute mentalne sposobnosti", kaže.

"Njegov vid je verovatno bio zamućen, i možda je u jednom trenutku zbog niskog krvnog pritiska pao u komu. Ipak, postoji velika šansa da je bio svestan svoje okoline i da je barem mogao da čuje. Mogao je da čuje kako se svađaju oko toga kako će podeliti carstvo, da dolaze egipatski stručnjaci za balsamovanje i kako će započeti posao".

Tada se smrt, kaže doktorka Hol, dijagnostikovala više dahom nego pulsom, a ako je bio paralisan njegovo disanje bi bilo plitko, zenice fiksirane.

Činjenica da se nije raspadao nije božanska intervencija, već naprosto rezultat toga da još nije bio mrtav.

"GB sindrom jedini povezuje sve tačke u jednu smislenu celinu, i objašnjava sve o njegovoj smrti. Nažalost, to za sada ostaje nedokazivo, tako da misterija nastavlja da živi", kaže Holova.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track