Najnovije vesti

IZVINI ŠEFE, POSAO JE POSAO: El Čapu se smeši robija, ali njegovi saborci i dalje SAD snabdevaju brdima droge! (VIDEO)
Foto: Profimedia, AP

narko-biznis

IZVINI ŠEFE, POSAO JE POSAO: El Čapu se smeši robija, ali njegovi saborci i dalje SAD snabdevaju brdima droge! (VIDEO)

Planeta

Uprkos hapšenju, ekstradiciji i presudi narko lordu Hoakinu Gusmanu, poznatijem kao "El Čapo", njegov Sinaloa kartel nastavlja da deluje, a dokaz za to su ogromne pošiljke droge otkrivene na granici poslednjih nedelja.

Vreće sa fentanilom i plastične kese meta, heroina i kokaina pokazuju da kartel nije oslabio, nije izgubio na svojoj tradicionalnoj teritoriji u severozapadnom Meksiku niti ima ogranični međunarodni opseg gubitkom zloglasnog vođe, preneo je AP.

 

"On je još uvek glavna snaga meksičkog kriminalnog podzemlja'', izjavio je meksički bezbednosni analitičar Alehandro Hope.

Kartel još uvek kontroliše svetsku mrežu kontakata koja može da prebaci kolumbijski kokain u Kamerun i meksičke kuvare meta u Maleziju.

 

Oni, takođe, kontrolišu morske luke da bi nabavili drogu, laboratorije i hemičare da ih obrade, podmićuju korumpirane policajce kako bi obezbedili premeštanje droge na granicu, projektuju multimilionske tunele da bi prokrijumčarili tone marihuane i kokaina ispod granice i plaćaju "mazge" da prevoze pošiljke u automobilima i kamionima.

 

Tu je i vojska ubica, izvršitelja koji rade na iznuđivanju i otmicama, perači novca i politički kontakti.

 

Možda i najvažnije, Sinaloa nastavlja da kontroliše ono što se naziva "poslednja milja" u SAD, koristeći svoju distributivnu mrežu da bi drogu stavila u ruke lokalnih bandi i uličnih dilera.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...