PRINCEZA SE KANDIDOVALA ZA PREMIJERA, A SAD SE IZVINJAVA: I rođeni brat joj rekao NE!
Foto: EPA

ODUSTALA

PRINCEZA SE KANDIDOVALA ZA PREMIJERA, A SAD SE IZVINJAVA: I rođeni brat joj rekao NE!

Planeta -

Tajlandska princeza Ubolratanu Mahidol (68), izvinila se danas javnosti zbog "problema" koje je izazvala svojom kandidaturom za premijera te zemlje na predstojećim izborima.

Izborna komisija prethodno je uklonila njeno ime sa zvanične liste kandidata za premijera smatrajući da članovi kraljevske porodice ne treba da se mešaju u politiku.

"Žao mi je što je moja iskrena namera da radim za zemlju i tajlandski narod izazvala takve probleme koji ne bi trebalo da se događaju u ovoj eri", napisala je ona na Instagramu.

Istovremeno, izborna komisija najavljuje da će zatražiti od Ustavnog suda da razmotri ukidanje Tai raksa čart partije koja je kandidovala princezu za premijera.

Komisija je navela u saopštenju da je ta partija prekršila izborni zakon zbog kandidature pricenze navodeći da je to čin "suprotan ustavnoj monarhiji", prenosi Rojters.

Princezinu kandidaturu kritikovao je i njen brat kralj Maha Vajiralongkom kao "neadekvatnu" i nezakonitu.

Princeza Ubolratana je najstarije dete pokojnog tajlandskog kralja Bumibola Aduljadeja, a nakon što se 1972. godine udala za Amerikanca odrekla se kraljevske titule.

Nakon razvoda 2001. godine, vratila se u Tajland gde je učestvovala u životu kraljevske porodice.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track