POMPEO OTVORENO POZIVA: Ne može da se postigne mir bez suprotstavljanja Iranu
Foto: EPA

MINISTARSKA KONFERENCIJA U VARŠAVI

POMPEO OTVORENO POZIVA: Ne može da se postigne mir bez suprotstavljanja Iranu

Planeta -

VARŠAVA - Američki državni sekretar Majkl Pompeo označio je danas, na konferenciji u Varšavi, Iran kao glavnu pretnju za Bliski istok, poručivši da je suprotstavljanje toj zemlji ključ za postizanje mira u celom regionu.

"Ne možete postići mir i stabilnost na Bliskom istoku bez suprotstavljanja Iranu. To jednostavno nije moguće", naveo je Pompeo.

Iran je osudio održavanje tog skupa nazivajući ga američkim antiiranskim cirkusom. Rusija je poručila da neće prisustvovati konferenciji koju je, kako navodi američka agencija, "preskočila" i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Pompeo je na skupu pozvao na "novu eru saradnje" u rešavanju bliskoistočnih izazova, ističući da nijedna zemlja ne može da stoji po strani.

foto: AP

"SAD se zalažu za novu eru saradnje naših zemalja o tome kako se suočiti s tim pitanjima", rekao je Pompeo obraćajući se ministrima spoljnih poslova i drugim zvaničnicima iz više od 60 zemalja u Varšavi. On se suzdržao od direktnog kritikovanja Irana, ali da je tu zemlju svrstao na listu regionalnih izazova - od Sirije i Jemena do palestinsko-izraelskog mira.

"Nijedan od regionalnih izazova se neće rešiti sam od sebe. Zajedno moramo raditi na uspostavljanju bezbednosti. Nijedna zemlja ne može ostati po strani", kazao je Pompeo.

foto: AP

Konferencija u Varšavi se održava pod pokroviteljstvom Poljske i SAD.

U radu konferencije, zvanično nazvane Ministarski program za promociju budućnosti mira i bezbednosti na Bliskom istoku, učestvuju i predstavnici desetak arapskih država. Učestvuje i premijer Izraela, Benjamin Netanijahu, koji je pozdravio učešće zvaničnika arapskih zemalja na konferencij, navodeći da to predstavlja znak promene u pogledu prioriteta regiona.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track