TRAMP PRELOMIO - VANREDNO STANJE U AMERICI: Sada za gradnju zida prema Meksiku može da uzme pare od koga hoće (VIDEO)
Foto: EPA

opasno

TRAMP PRELOMIO - VANREDNO STANJE U AMERICI: Sada za gradnju zida prema Meksiku može da uzme pare od koga hoće (VIDEO)

Planeta -

Donald Tramp proglasio vanredno stanje u SAD-u.

Tim potezom namerava da zaobđe proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje budžetska sredstva pa će možda uspeti pronaći i potrebna sredstva kako bi izgradio svoj zid na granici s Meksikom.

Tramp kaže da su mu generali rekli da je za zid vredno povući sredstva iz ministarstva odbrane. "Zapovest je potpisana. I potpisaću završne papire čim stignem u Ovalnu sobu. Imaćemo hitnu situaciju na nacionalnom nivou", najavljuje Tramp.

Tramp je već neko vreme razmišljao o proglašavanju vanrednog stanja.

Tramp je i ranije je govorio o mogućnosti proglašenja vanrednog stanja, i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada vlade.

Predsednik SAD proglašenje vanrednog stanja vidi kao način za pronalazak sredstava kojima će platiti zid na granici s Meksikom koji je obećao za vreme predizborne kampanje. Stanje na južnoj američkoj granici opisuje kao krizu i želi da podigne zid kako bi sprečio masovnu ilegalnu imigraciju i ulazak droge i kriminalaca u SAD.

Kroz oba doma Kongresa je kasno sinoć i jutros po našem vremenu prošao dvostranački kompromisni zakon o finansiranju savezne vlade.

Taj zakon osiguraće više od 300 milijardi dolara za ministarstvo državne bezbednosti i niz drugih agencija do 30. septembra, kraja tekuće budžetske godine. Tako će se sprečiti nova blokada vlade.

Isti zakon za Trumpov zid predviđa 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida.

Trampu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.

Taj zakon treba potpisati Trump, a sinoć je Bijela kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju izvanrednog stanja u SAD-u.

Budući da su glasanja u Kongresu održana kasno sinoć, Trumpovo potpisivanje zakona i deklaracije o proglašavanju izvanrednog stanja odgođeni su za danas.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track