NAPETO U VENECUELI: Opozicija tvrdi da je humanitarna pomoć ušla u zemlju, vojska i dalje na granicama (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

ludilo

NAPETO U VENECUELI: Opozicija tvrdi da je humanitarna pomoć ušla u zemlju, vojska i dalje na granicama (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Kamion sa humanitarnom pomoći ušao je danas u Venecuelu iz Brazila, rekao je novinarima opozicioni poslanik Migel Pizaro u Karakasu.

Agencija Rojters je javila, pozivajući se na očevice, da je kamion ušao na teritoriju Venecuele, ali da još nije prošao carinski punkt.

U međuvremenu, konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći za Venecuelu napustio je danas skladiša u Kolumbiji i krenuo ka obližnjem graničnom prelazu, uprkos insistiranju predsednika Venecuele Nikolasa Madura da im neće biti dozvoljeno da uđu u zemlju.

Vođa venecuelanske opozicije kojeg kao legitimnog lidera priznaje većin zapadnih zemalja, Huan Gvaido, pozvao je venecuelanske vojnike raspoređene na granici da dozvole konvoju da uđe.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke koji se nalazio pored Gvaida kazao je da će Maduro biti odgovoran za bilo kakvo nasilje.

Venecuelanski zvaničnici naredili su raspoređivanje vojske u blizini granice sa Kolumbijom, saopštila je ranije danas Strateška operativna komanda Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga.

"Sledeći instrukcije našeg vrhovnog komandanta Nikolasa Madura, komandant Strateške operativne komande oružanih snaga Remiđo Sebaljos naredio je razmeštanje vojske na granici između Kolumbije i Venecuele kako bi garantovao mir i bezbednost građana nakon zatvaranja granice", navodi se u saopštenju na Tviteru, prenela je agencija Tass.

U četvrtak je predsednik Maduro naredio zatvaranje granice sa Brazilom, a juče je potpredsednik Delsi Rodriges naredio privremeno zatvaranje tri mosta koja povezuju Venecuelu i Kolumbiju.

1 / 4 Foto: AP

Potpredsednik Rodriges poručio je na Tviteru da su privremeno zatvorena tri granična prelaza u državi Takira, zbog "ozbiljnih i nelegalnih pretnji" po mir i suverenitet Venecuele koje dolaze od vlade Kolumbije.

Pristalice lidera opozicije Venecuele Huana Gvaida su planirali da unesu više tona humanitarne pomoći i medicinskih zaliha preko sada zatvorenih graničnih prelaza, a koje je poslala administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track