OVAKO IZGLEDA ŽIVOT MEĐU TALIBANIMA: Novinarkama CNN dozvoljeno da 36 sati budu među ekstremistima, OVO NISU MOGLE DA OČEKUJU (FOTO, VIDEO)
Foto: Screenshot

SVEDOČANSTVO

OVAKO IZGLEDA ŽIVOT MEĐU TALIBANIMA: Novinarkama CNN dozvoljeno da 36 sati budu među ekstremistima, OVO NISU MOGLE DA OČEKUJU (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Talibani su novinarkama dozvolili pristup, kako bi pokazali da su sposobni za upravljanje zemljom. Prvo su ih odveli u kliniku u selu Pašma Kala, koju je 2006. godine izgradila SAD.

Vlada Avganistana daje novac za plate, ali talibani vode kliniku. Veliko iznenađenje je bilo prisustvo lekarki, što je drugačije od situacije iz 1990-tih. One čak nisu ni prekrile lica. Po svedočenju babice, kada su preuzeli kliniku talibani nisu ništa menjali.

Mada postoji mogućnost da je sve namešteno, analitičari procenjuju da se talibani sve više prilagođavaju razumnijim stavovima.

To se videlo i sledećeg dana kada su posetile lokalnu medresu koju opet za razliku od 1990-tih sada posećuju i devojčice. Ipak, učitelj nikada se ne odvaja od svog kalašnjikova.

Većina devojčica imala je između 8 i 10 godina, a neke su rekle novinarkama kako već znaju da čitaju. Ponosno su pokazale kako olovkom mogu napisati svoja imena. Jedna devojčica spomenula je novinarkama kako želi, kada odraste, da postane lekarka, a druga je ispričala kako joj je najdraži predmet matematika.

1 / 4 Foto: Screenshot

Novinarke su na kraju razgovarale s talibanskim guvernerom Mavlavijem Kaksarom, koji upravlja područjem Čimtal i koji je tokom razgovora imao AK-47 u krilu. Bilo im je naređeno da ne postavljaju pitanja o mirovnim pregovorima s SAD.

Kada su novinarke završile s intervjuom i izašle na ulicu s guvernerom, izbila je svađa. Nekim talibanima se nije sviđala ideja da se snimaju novinarke kako hodaju uz guvernera jer nije primereno da se talibani fotografišu sa ženama. Na kraju je pronađen kompromis, novinarke su šetale iza sagovornika!

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track