Najnovije vesti

KAKO JE STARI MIG-21 OBORIO MODERNI F-16: Ruski ekspert objasnio skrivene adute indijskog lovca, pa dodao... (VIDEO)
Foto: Profimedia

sukob

KAKO JE STARI MIG-21 OBORIO MODERNI F-16: Ruski ekspert objasnio skrivene adute indijskog lovca, pa dodao... (VIDEO)

Planeta

Indija tvrdi da je njen MiG-21 oborio mnogo napredniji lovac F-16 pakistanskog vazduhoplovstva.

Ta vest samo na prvi pogled deluje neobično, ali vojni stručnjaci kažu za RT da indijsko vazduhoplovstvo ima mnoge skrivene adute.

Do obaranja aviona došlo je na vrhuncu ovonedeljnih tenzija između dve zemlje. Iako su vesti iz pograničnog Kašmira ovih dana bile pune nedoslednosti i dezinformacija, to ne znači da MiG-21 nije mogao da obori F-16, iako je reč o avionima potpuno različitih generacija, kaže Mihail Hodarenok, vojni ekspert i penzionisani pukovnik koji je ranije radio za rusku vojsku.

MiG-21 je u sovjetsku vojsku uveden davne 1959. godine, dok je F-16 supersonični lovac četvrte generacije, koji je u Oružane snage SAD uveden gotovo dve decenije kasnije.

Očigledno je da F-16 ima neuporedivo naprednije karakteristike, uključujući borbeni opseg od 547 kilometara, u poređenju sa 370 kilometara u slučaju MiG-a 21.

Međutim, Hodarenok objašnjava da je MiG-21-93, koji je koristila indijska vojska, prilično modernizovana verzija letelice.

„Njegov radarski sistem mu omogućava da neprijateljsku letelicu prati sa udaljenosti od 57 kilometara spreda i 30 kilometara otpozadi. Može da prati osam meta istovremeno, sa brzim sistemom potrage i automatskog uočavanja meta u bliskoj borbi, uključujući i upotrebu topova i navođenih raketa“, kaže ruski stručnjak.

MiG-21 ima rakete R-77 srednjeg dometa (110 kilometara), koje mogu da dosegnu brzinu od 4.250 kilometara na čas, sa bojevom glavom od 22 kilograma.

„To sve znači da je MiG-21-93 mogao lako da obori avion kao što je F-16. Osim toga, najbolji avion je uvek onaj koji ima najboljeg pilota. Ostalo su sitnice“, rekao je Hodarenok za RT.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...