SPREMNI ZA ODMAZDU: Indija zabranila najveću versku grupu u Kašmiru! Uhapšeno 400 pristalica grupe Džamat-e islami!
Foto: AP / Dar Yasin

u Srinagaru

SPREMNI ZA ODMAZDU: Indija zabranila najveću versku grupu u Kašmiru! Uhapšeno 400 pristalica grupe Džamat-e islami!

Planeta -

Indija je zabranila Džama-at e islami, najveću političku i versku grupu u indijskom delu Kašmira u okviru akcije protiv aktivista koji traže kraj indijske vladavine u tom spornom regionu, a usred najtežeg sukoba između Indije i Pakistana tokom dve decenije.

Vlasti su u danas uvele bezbednosnu blokadu u nekoliko delova regiona, uključujući i u centru grada Srinagara, u očekivanju protesta protiv indijske vladavine, preneo je AP.

Policija i vojnici nose automatske puške i opremu za pobunu i postavljaju barikade i žicu na ulicama i raskrsnicama. Oni partoliraju ulicama Srinagara i uveli su restrikcije oko glavne gradske džamije Masdžid zabranjujući tradicionalne molitve petkom u njoj.

foto: AP / Dar Yasin

Indijsko Ministrastvo unutrašnjih poslova izdalo je sinoć petogodišnju zabranu Džama-at e islami optužujući je da je "nezakonito udruženje" i da podržava ekstremizam u regionu.

Policija je uhapsila najmanje 400 aktivista i lidera uglavnom pripadnika Džama-at e islami, koja traži samoopredeljenje za ceo himalajski region, koji je podeljen izmedu Indije i Pakistana, ali na koji obe države polažu pravo.

Zabrana je izrečena u trenutku dok vladaju velike tenzije između Indije i Pakistana.

Pakistan je 27. februara saopštio da je oborio dva indijska vojna aviona, samo dan nakon što su indijski borbeni avioni pokrenuli vazdužne napade na pakistanski deo Kašmira, u znak odmazde za samoubilački napad na indijske trupe u Kašmiru od 14. februara, u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Dar Yasin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track