Najnovije vesti

KONAČNO OSLOBOĐEN INDIJSKI PILOT: Prešao granicu i dočekan kao heroj! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

sve televizije prenosile

KONAČNO OSLOBOĐEN INDIJSKI PILOT: Prešao granicu i dočekan kao heroj! (VIDEO)

Planeta

Komandant indijske avijacije Abhinandan Varthaman, kog je pre dva dana zarobila pakistanska armija nakon vazdušnog incidenta nad spornim regionom Kašmira, oslobođen je i predat indijskim vlastima.

Glavni indijski televizijski kanali direktno su prenosili ovaj događaj.

Vojni zarobljenik je indijskoj strani predat u oblasti pograničnog naselja Vagah u Kašmiru.

​Prvobitno je bilo planirano da Indija pošalje specijalni avion u Pakistan kako bi preuzela svog ranjenog pilota i što je moguće pre prevezla u bolnicu.

Ipak, Islamabad je odbio taj zahtev. Od jutros su se nedaleko od indijskog graničnog prelaza okupili novinari i lokalni žitelji spremni da dočekaju svog sunarodnika kao heroja.

Odluku da Varthamana vrati Indiji kao "gest mira" objavio je premijer Pakistana Imran Kan. 

Pakistanska armija je saopštila 27. februara da je oborila dva indijska vojna aviona koja su narušila vazdušni prostor u spornom Kašmiru i zarobila dvojicu pilota.

Pakistanski mediji su kasnije objavili i video-snimak, na kojem je jedan ranjeni indijski pilot saopštio novinarima svoje ime i vojnički čin.

Indijske vlasti su kasnije saopštile da je lovac pakistanske avijacije oboren iznad Kašmira u vazdušnom incidentu, tokom kojeg je Indija izgubila svoj MiG-21, a da se pilot smatra nestalim. Nju Delhi je potom priznao da je pilot zarobljen i zatražio od pakistanske armije da ga hitno oslobodi.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...