Najnovije vesti

SLOM KALIFATA JE BLIZU: Kurdi krenuli u KONAČNI OBRAČUN sa Islamskom državom! (VIDEO)
Foto: EPA/AP

džihadisti polažu oružje

SLOM KALIFATA JE BLIZU: Kurdi krenuli u KONAČNI OBRAČUN sa Islamskom državom! (VIDEO)

Planeta

Sirijske demokratske snage (SDF), među kojima ima najviše Kurda, spremaju se za završni napad na poslednje uporište džihadista na istoku Sirije.

Kako se bliži kraj kalifata, Kurdi evakuišu stotine ljudi iz teritorija koje su poslednje ostale pod kontrolom Islamske države.

foto: EPA

"Posle evakuacije civila i naših saboraca zarobljenih u Baguzu, operacija čišćenja posednjeg uporišta ISIL-a počela je večeras, u petak u 18 sati", rekao je Mustafa Bali.

Bali kaže da muškarci dolaze praznih ruku, a žene sa dragocenostima koje su uspele da sačuvaju, uključujući oružje i laptopove.

foto: EPA

SDF uz pomoć međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države u septembru je počeo ofanzivu na ono što je ostalo od džihadista.

Taj džep na kome se još drže džihadisti sveden je na kvadratni kilometar u blizini Baguza. SDF se poslednjih nedelja priprema za zauzimanje tog sela na granici s Irakom, ali je operacija zaustavljena zbog evakuacije civila.

Islamska država je pretrpela značajne gubitke, pogotovo kad su izgubili sirijsku Raku, koju su smatrali svojom prestonicom, i irački Mosul.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao kako su snage SDF-a osvojile 100 odsto teritorije koja je bila u rukama militanata, što protivureči izjavi zapovednika te koalicije koji je kazao da će za to biti potrebno još nedelju dana.

Mazlum Kobani, zapovjednik SDF-a, poručio je kako će proglasiti "potpunu pobedu" nad Islamskom državom za oko nedelju dana.

Kurir.rs/Metro.co.uk Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...