RUSI ZAVRŠILI JOŠ JEDNO ATOMSKO ČUDO: Ovaj superrazarač može da nosi 100 hipersoničnih raketa, a košta 1,34 milijarde evra! (VIDEO)
Foto: Vikipedija

efikasno

RUSI ZAVRŠILI JOŠ JEDNO ATOMSKO ČUDO: Ovaj superrazarač može da nosi 100 hipersoničnih raketa, a košta 1,34 milijarde evra! (VIDEO)

Planeta -

Novi ruski atomski raketni razarač nove generacije "Lider" („Vođa“) će imati dužinu od 230 metara, a njegov deplasman će dostizati 20.000 tona.

Na njemu će biti mesta za 100 raketa "Cirkon" ili "Kalibr". Cena jednog broda će iznositi oko 1,34 milijarde evra.

Prema rečima neimenovanog izvora koji dolazi iz vojno-industrijskog kompleksa, završen je idejni projekat novog perspektivnog atomskog razarača klase 23650 "Lider“. U toku je priprema za naučno-istraživačku fazu rada koja uključuje i detaljno tehničko projektovanje broda.

"Lider će moći na svojoj palubi da nosi više od 100 visokopreciznih raketa 'Cirkon', 'Kalibr' ili 'Oniks'", rekao je izvor iz vojne industrije. Ukupna dužina ovog broda će iznositi 230 metara, a njegov ukupan deplasman dostizati 20,000 tona.

On je takođe primetio, da se prva dva raketna razarača "Lider“ (glavni brod i prvi serijski) očekuju na vodi do kraja 2029.godine. Gledajući trenutne sposobnosti ruskih brodograđevinskih kapaciteta, za punu izgradnju jednog broda klase "Lider" potrebno je sedam godina.

Kurir.rs/Russia beyond Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track