Najnovije vesti

ŠOKANTNO! AMERIČKI STELT BOMBARDERI F-117 NA TAJNIM ZADACIMA: Nevidljivi noćni sokolovi povučeni iz upotrebe, a učestvovali u vazdušnim udarima po Siriji! VOJSKA JUGOSLAVIJE JEDINA U SVETU uspela da sruši avion ovog tipa! (VIDEO)
Foto: Profimedia

noćni sokolovi u akciji

ŠOKANTNO! AMERIČKI STELT BOMBARDERI F-117 NA TAJNIM ZADACIMA: Nevidljivi noćni sokolovi povučeni iz upotrebe, a učestvovali u vazdušnim udarima po Siriji! VOJSKA JUGOSLAVIJE JEDINA U SVETU uspela da sruši avion ovog tipa! (VIDEO)

Planeta

Američki nevidljivi bombarderi F-117 učestvovali su u tajnim vazdušnim udarima po Siriji 2017. godine, objavio je na Fejsbuku holandski magazin za avijaciju Skrembl.

Najmanje četiri stelt bombarderi F-117 poslati su na Bliski istok, pošto su američkoj avijaciji bile hitno potrebne.

Jedan "noćni soko“ učestvovao je u specijalnoj operaciji i udaljio se daleko od svoje privremene baze, koja se verovatno nalazila u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Kataru.

Kako se navodi, avioni su leteli iznad Sirije i Iraka noseći male bombe.

U decembru 2017. godine saopšteno je da su „sokolovi“ uočeni na nebu iznad vojne baze „Zona 51“ u američkoj državi Nevada.

Stelt bombarder F-117 prvi put je poleteo 1981. godine. Sredinom 2008. godine je povučen iz upotrebe, pre svega zbog pojave novijeg modela F-22.  Učestvovao je u borbenim operacijama u Panami, Iraku i na prostoru bivše Jugoslavije.

U toku operativne upotrebe, avioni F-117 su imali šest udesa i jedno obaranje u borbi. Vojska Jugoslavije je prva i jedina u svetu koja je zvanično uspela da sruši avion ovog tipa, u toku NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, 27. marta 1999. godine.

Uspela je da ga obori i da sruši mit o njegovoj „nevidljivosti“, dejstvom 3. bataljona 250. raketne brigade jugoslovenske PVO, ruskim raketnim sistemom S-125 „neva M“.

Stelt bombarder F-117 još važi za jednu od najzagonetnijih letelica ikada proizvedenih.Iako je zvanično povučen iz upotrebe, i dalje kolaju mnoge priče o F-117. Takođe, avion je snimljen kako leti na aerodromu u Tonopi u Nevadi iako ne bi trebalo da uopšte bude u operativnoj upotrebi.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...