BUKTI DIPLOMATSKI RAT: Holandija opozvala iranskog ambasadora posle proterivanja svojih diplomata!
Foto: Printscreen Wikipedia

rastu tenzije

BUKTI DIPLOMATSKI RAT: Holandija opozvala iranskog ambasadora posle proterivanja svojih diplomata!

Planeta -

Holandski ministar spoljnih poslova Štef Blok opozvao je ambasadora u Iranu nakon što je Teheran izbacio dvoje diplomata iz holandske ambasade, čime su porasle tenzije između dve zemlje.

Blok je u pismu parlametu naveo da je preneo iranskom ambasadoru u Hagu prošlog meseca da je izbacivanje diplomata bilo nedopustivo i negativno za bilateralno partnerstvo.

Holandska vlada je prošle godine izbacila dvoje Iranaca zbog sumnji da je Teheran bio umešan u dvostruko ubistvo holandsko-iranskih dravljana. U to vreme nije dat nikakav razlog za proterivanje, ali holandska vlada je svoj potez početkom ove godine objasnila tako što je u koordinaciji sa EU poručila da je proterivanje bio odgovor na navodne prikrivene iranske aktivnosti u Evropi.

U januaru, naime, EU je stavila iransku obaveštajnu službu i dva visoka zvaničnika na svoju listu terorista zbog sumnje da su bili umešani u atentate i zavere za ubistvo opozicionih aktivista u Danskoj, Francuskoj i Holandiji.

Kao deo saopštenja EU, holandska vlada je navela da je sasvim verovatno da je "Iran imao udela u pripremi ili izvršenju ubistava i napada na teritoriji EU", uključujući ubistvo dvoje holandskih državljana iranskog porekla u gradovima Almere u 2015. i Hagu 2017. godine. Iran je porekao učešće u tim akcijama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track