TRAMP NAJJAČE ORUŽJE RAZMESTIO PO IZRAELU: Moćni THAAD može da odgovori na bilo koju pretnju! (VIDEO)
Foto: AP

ČUVA NEBO

TRAMP NAJJAČE ORUŽJE RAZMESTIO PO IZRAELU: Moćni THAAD može da odgovori na bilo koju pretnju! (VIDEO)

Planeta -

Sjedinjene Američke Države rasporedile su prvi put visoko razvijeni raketni odbrambeni sistem "Thaad" u Izraelu, objavile su američka i izraelska vojska, izražavajući istovremeno zabrinutost zbog iranskog razvoja moćnih raketa.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pohvalio je taj potez i nazvao ga dokazom snage vojnih veza te dve zemlje saveznice, prenosi AP.

Kako je rekao, to čini Izrael jačim da bi se bavio bliskim i dalekim pretnjama širom Bliskog istoka.

Potpukovnik Jonatan Konrikus, portparol izraelske vojske, rekao je novinarima da je baterija "Thaad" danas dopremljena iz SAD i Evrope u vazduhoplovnu bazu na jugu Izraela, kao i da je ta baterija instalirana samo nekoliko puta na drugim mestima u svetu i da je to bio test sposobnosti SAD da razmesti tako moćno i kompleksno oružje.

Izrael već ima unapređeni višeslojni protivraketni sistem odbrane koji može da presretne rakete dugog dometa van atmosfere, ali i rakete kratkog dometa koje nisu navođene, a ispaljuju se iz pojasa Gaze.

Kako je rekao Korikus, za vreme vojne vežbe koja će se održati ove nedelje, baterija "Thaad", koja obara rakete dugog i srednjeg dometa, podupreće postojeće izraelske sisteme, i dodao da je raspoređivanje privremeno i da za sada sistem neće biti integrisan u izraelsku odbranu.

Vojska SAD je saopštila da raspoređivanje demonstrira nastavak posvećenosti bezbednosti i pokazuje da američke snage mogu da odgovore brzo na svaku pretnju svugde i u svako vreme.

Konrikus je razmeštanje opisao kao odbrambenu vežbu koja nije povezana sa trenutnim razvojem događaja u regionu, ali se dogodilo usred napetosti s Iranom i libanskim Hezbolahom.

Početkom godine, tenzije između dugogodišnjih suparnika su umalo prerasle u sukob kada je Izrael gađao iranske vojne mete u Siriji, a Iran je odgovorio lansiranjem rakete iz Damaska ka severu Izraela.

Izraelski zvaničnici stalno izražavaju zabrinutost zbog toga što Iran razvija dugodometne rakete, ali i zato što Hezbolah pravi velike arsenale raketa u susednom Libanu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track