SLUTI LI OVO NA NEKO ZLO! KINA POVEĆAVA VOJNI BUDŽET: 117 milijardi uložiće u modernizaciju naoružanja i JAČANJE ORUŽANIH SNAGA!
Foto: AP

ŠIRE UTICAJ

SLUTI LI OVO NA NEKO ZLO! KINA POVEĆAVA VOJNI BUDŽET: 117 milijardi uložiće u modernizaciju naoružanja i JAČANJE ORUŽANIH SNAGA!

Planeta -

Kina je objavila da će povećati vojni budžet za 7,5 posto i on će ove godine iznositi 177,6 milijardi dolara sa ciljem modernizacije opreme i proširenja vojne prisutnosti u inostranstvu.

Ovo je manje povećanje nego prošle godine s obzirom na to da je kineska privreda pod pritiskom trgovinskog rata sa SAD i rastom državnog duga. Međutim, i ova cifra je iznad planiranog privrednog rasta u zemlji, od 6 do 6,5 odsto. Tenzije sa Tajvanom i teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru glavni su prioriteti Pekinga.

Kineski premijer Li Kećang upozorio je na otvaranju godišnjeg zasedanja parlamenta da će se Kina "odlučno suprotstaviti svim separatističkim aktivnostima koje traže nezavisnost Tajvana". Kina navodno gradi i svoj treći nosač aviona, modernizujući i šireći mornaricu, i militarizirajući ostrva u spornim područjima u Južnom kineskom moru.

Peking je također stvorio svoju prvu prekomorsku vojnu bazu, u Džibutiju na Crvenom moru, a navodno planira da izgradi pomorsku bazu u blizini velike pakistanske luke. Kineski predsjednik Si Điping predvodi modernizaciju vojske sa ciljem da Narodnu oslobodilačku vojsku pretvori u okretniji borbeni snege.

Kineski vojni budžet, drugi po veličini u svetu, još uvek je samo deo američkog planiranog vojnog budžeta od 750 milijardi dolara ove godine. Ipak, analitičari smatraju da je stvarni kineski izdatak za obranu mnogo veći od 177,6 milijardi, jer ta projekcija ne uključuje operacije koje finansiraju razni drugi državni odseci i lokalne vlasti.

Kurir.rs/ndtv.com

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track