ZBOG OVE BANDE I POLICAJCI POSTAJU AZILANTI: Ameri proterali stotine članova MS-13, oni sada polako preuzimaju Salvador (VIDEO)
Foto: Screenshot

šokantno

ZBOG OVE BANDE I POLICAJCI POSTAJU AZILANTI: Ameri proterali stotine članova MS-13, oni sada polako preuzimaju Salvador (VIDEO)

Planeta -

Policijski službenici zaduženi za borbu protiv bande MS-13 navodno beže iz El Salvadora u bezbednost SAD-a, budući da ova grupa nastavlja da prisiljava građane da beže iz zemlje u strahu za svoje živote.

Prema istrazi koju je sproveo Vašington post, 15 pripadnika salvadorske policije je u procesu da od UN dobiju status izbeglica, dok je šest drugih nedavno dobilo azil ili čekaju saslušanja o azilu u američkim imigracionim sudovima.

Nema zvaničnih podataka, ni u Sjedinjenim Državama ni u Salvadoru, koji bi pratili broj Salvadorskih službenika koji traže azil, tako da je ukupan broj možda i veći. Više policajaca je, kako se izveštava, podnelo zahtev za zaštitu i humanitarne vize u drugim zemljama, uključujući Španiju i Meksiko.

Post je takođe tvrdi da postoje Vacap grupe u kojima su policajci razgovarali o formiranju sopstvenog migrantskog karavana, koja je u potpunosti sastavljena od policije i koja putuje u SAD.

Prema Kancelariji za odgovornost vlade, SAD su potrošile 48 miliona dolara na obuku policijskih snaga u El Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu u pokušaju da ometaju širenje organizovanog kriminala u Centralnoj Americi, koji je bio povezan sa zloglasnom Mara Salvatrucha - ili MS-13 . Međutim, vlasti se još uvek bore sa uticajnim bandama, koje koriste brutalno nasilje u borbi za teritoriju i unosne izvore prihoda.

Banda je nastala u SAD-u, među salvadorskom izbegličkom zajednicom u Los Anđelesu, gde su mnogi pobegli da bi pobegli od brutalnog građanskog rata u zemlji krajem sedamdesetih i osamdesetih godina. U sukobu su bile desničarska vlada koju su podržavali SAD protiv levilčarske opozicije koju su podržavali Sovjeti, a desetine hiljada ljudi ubijeno je u borbama i brutalnim paravojnim odredima smrti.

Mnogi članovi MS-13 - i oni koji pripadaju grupi Barrio 18, koji su nastali od MS-13 - našli su se u američkim zatvorima, ali je ta koncentracija omogućila dalji rast bande. Tokom 2000-te usledile su imale masovne deportacije Salvadoraca iz SAD-a - više od 40.400 između 2001. i 2010. godine, što je preselilo problem bande u El Salvador.

Nasilje je od tada nestalo pod kontrolom, a do 2015. stopa ubistava u El Salvadoru bila je najviša u svetu, sa 105 na 100.000 ljudi, prema podacima Svetske banke. Iako je do 2016. taj broj pao na oko 82, broj ubistava je i dalje najveći na planeti.

Čak ni policija poslata da se bori protiv bandi nije bezbedna. Najmanje devet policajaca ubijeno je u prvom mesecu 2019. godine. Nasilje nad policajcima bilo je posebno izraženo jer je privremeno primirje između policije i bandi propalo 2014. godine.

Salvadorska policija, kojoj se ne dozvoljava da nosi oružje kući, često je slabo plaćena, i plate iznose samo 300 dolara mjesečno. Kao rezultat toga, oni su primorani da žive u oblastima sa niskim prihodima koje kontrolišu bande, što ih čini lakim metama.

Uprkos protestima policije, vladini napori za zaštitu policajaca su uglavnom bili neadekvatni. Iako je državni tužilac u 2017. godini pozvao na usvajanje novog zakona koji će dati veću zaštitu policiji, zakoni nikada nisu usvojeni.

Međutim, dok više Salvadoraca - i policije i civila - pokušava da nađe sigurnost na u SAD, administracija predsednika Donalda Trampa im otežava da u tome uspeju, legalno ili ilegalno.

Kurir.rs/Newsweek.com Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track