Najnovije vesti

NEMAČKA ODGOVARA NA PROTERIVANJE AMBASADORA: Ovo će dovesti do eskalacije! Nastavljamo da podržavamo Gvaida!
Foto: EPA / Raul Martinez

ZAOŠTRAVANJE

NEMAČKA ODGOVARA NA PROTERIVANJE AMBASADORA: Ovo će dovesti do eskalacije! Nastavljamo da podržavamo Gvaida!

Planeta

Nemačka i njeni evropski partneri nastaviće da podržavaju opozicionog lidera u Venecueli Huana Gvaida, poručio je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, nakon što je vlada u Karakasu odlučila da protera nemačkog ambasadora.

"Ovo je neshvatljiva odluka, koja dovodi do eskalacije situacije umesto do ublažavanja tenzija. Evropska podrška Huanu Gvaidu je nepokolebljiva", naglasio je Mas.

Šef nemačke diplomatije naveo je u saopštenju da će se ambasador njegove zemlje u Venecueli vratiti na konsultacije u svoju domovinu, preneo je Rojters.

foto: EPA / Felipe Trueba

Iz Berlina je prethodno, povodom odluke Vlade Venecuele da protera ambasadora Danijela Martina Krinera iz Karakasa, saopšteno da su u toku konsultacije sa saveznicima oko odgovora na takav potez.

"Možemo da potvrdimo da je ambasador Danijel Kriner proglašen personom non grata", navela je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Vlada Venecuele ranije danas je saopštila da proteruje ambasadora Nemačke Danijela Martina Krinera zbog mešanja u unutrašnje poslove zemlje. Nemačkom ambasadoru Krineru je dat rok od 48 sati da napusti Venecuelu.

"Venecuela smatra neprihvatljivim da na njenoj teritoriji strani diplomata sprovodi javne aktivnosti koje više odgovaraju ulozi političkog lidera, a koje se podudaraju sa zavereničkom agendom ekstremnog dela venecuelanske opozicije", navodi se u saopštenju vlade.

Kriner je zajedno sa još nekim visoko pozicioniranim diplomatama u ponedeljak dočekao Gvaida po povratku iz Venecuele i obećao da će intenzivirati kampanju za rusenje vlade predsednika Nikolasa Madura, podseća AP.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Raul Martinez

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...