LAVROV: Gde Amerika rasporedi rakete, i Rusija će! Zadržavamo to pravo!
Foto: AP / Alexander Zemlianichenko

odgovor

LAVROV: Gde Amerika rasporedi rakete, i Rusija će! Zadržavamo to pravo!

Planeta -

Moskva zadržava pravo raspoređivanja raketa u bilo kojoj oblasti, kao odgovor na slične korake Vašingtona, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je citirao reči ruskog predsednika Vladimira Putina da će Moskva reagovati istom merom uoči krize u vezi s nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), prenosi ruska agencija TAS.

"Predsednik je naglasio da u slučaju da SAD, nakon što su odustale od dogovora i time uklonile prepreke, počnu da koriste rakete još uvek zabranjene u bilo kom delu sveta, i Rusija će zadržati pravo da, gde god se ti projektili SAD pojave, postavi svoje u istoj oblasti", izjavio je Lavrov.

On je rekao da to nije izbor Rusije, već Sjedinjenih Američkih Država, za koje se čini da osećaju nelagodu zbog razvoja sveta u kojem se oblikuje novi nekolonijalni, neimperijalistički sistem međunarodnih odnosa bez ultimatuma.

Pored toga, Lavrov je istakao da Rusija nikada nije odbacila nijedne pregovore usmerene na jačanje strateške stabilnosti.

foto: Profimedia, EPA / Maxim Shipenkov

"Nećemo, međutim opterećivati naše američke kolege ovim pitanjem. Oni su svesni naših predloga, pa kada budu dovoljno sazreli, dobrodošli su", zaključio je Lavrov.

Američki predsednik Donald Tramp i državni sekretar Majkl Pompeo su 1. februara rekli da će Vašington suspendovati svoje obaveze nametnute ugovorom o INF-u, počevši od 2. februara, i da će u roku od šest meseci istupiti iz sporazuma ako Rusija nastavi da se ne pridržava dogovora.

Ruski predsednik Vladimir Putin odgovorio je na isti način, rekavši da će Moskva suspendovati Sporazum iz doba hladnog rata. Štaviše, rekao je ministrima da ne iniciraju razgovore o razoružanju sa Vašingtonom, naglašavajući da SAD treba da postanu "dovoljno zrele" za pravedan i smislen dijalog.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Alexander Zemlianichenko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track