OVA CRKVA NE GUBI VERNIKE: Centrala im je u SAD, žene se pre 24. godine, a imaju prosečno 3,4 dece (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

statistika

OVA CRKVA NE GUBI VERNIKE: Centrala im je u SAD, žene se pre 24. godine, a imaju prosečno 3,4 dece (VIDEO)

Planeta -

Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana poznata je i pod drugim nazivom, a to su mormoni.

Jedna je to od retkih denominacija koja u SAD-u cveta i gubi minimalan broj vernika. "Nije to jednostavno, tu su stroga pravila o zabavljanju i seksu, porez crkvi, zabrana konzumiranja kofeina ili alkohola. Suprug i ja umesto da uveče gledamo serije pripremamo materijal za versku školu za nedelju", kaže Dženifer, mlada majka sa severa Virdžinije, a prenosi Vox.

Sama se LDS (Latter Day Saints) crkva uzda u aktivne volontere na lokalnom nivou, a čini se uspevaju da zadrže vjernike. Jedna četvrtina Amerikanaca danas nije vezana uz neki versku denominaciju, što je veliki skok s obzirom na stanje pre nekoliko decenija.

Bele hrišćanske grupe iskusile su najdramatičnije padove u protekloj deceniji. Evangeličkih protestanata je samo 15 odsto odrasle populacije, a pre 10 godina su bili četvrtina populacije. U kontrastu mormoni su na stalnih dva posto već nekoliko godina i, možda najvažnije, najmlađa su od belih hrićanskih tradicija. Sociolozi i akademici tvrde kako su konzervativnije crkve uspešnije jer na kraju nude više verskog iskustva.

Ali čini se da to nije tačno s obzirom na "otpadanje" vernika i konzervativnih i liberalnijih denominacija. Srce konzervativnog protestantizma, južni baptisti, 12 godina "gube" vernike. Od 2007. smanjili su se za 1,2 miliona članova.

Mormoni su neverovatno koncentrisani na brak i porodicu. Retko koja crkva je uspela zaista porodica staviti u centar zbivanja. Tri četvrtine vernika kažu kako im je dobar brak prioritet u životu, a većina, žena i muškaraca, smatra da je dobar brak onaj gde muškarac zarađuje a žena ostaje kod kuće.

Nema bolje ilustracije od kućnih porodičnih večeri, čiji je cilj povezivanje porodice dok se u isto vreme pevaju himne i čitaju sveti tekstovi. Sociolog Vern Bengtson, autor "Families and Faith: How Religion Is Passed Down Across Generations" opisao je te događaje kao najuspešnije verske programe koji neguju međugeneracijske veze.

Mormonske porodice naginju prema tradicionalnim dvo-roditeljskim domaćinstvima sa decom. Pju Risrch Report iz 2015. pokazuje kako mnogo veće šanse da će mormoni biti udati/oženjeni nego drugi hrićani. Dve trećine mormona iznad 24 godine su u braku, a samo 52 odsto hrićana generalno. I ne samo to, mormoni se vrlo uspešno žene unutar svoje vere, puno "uspešnije" od pripadnika drugih denominacija - 82 odsto mormona u braku je s mormonom, a imaju i više dece - 3,4 dece u usporedbi sa 2,2 dece u hrišćanskim porodicama.

Struktura mormonskih porodica je idealna za "prenos vere". Porodični život uvek bio važan izvor vjerske vitalnosti. Istraživanja pokazuju da ako deca odrastaju u porodicama gde su roditelji različite vere šanse su velike da će sami biti "manje" vernici. Slično je i sa razvodom, koji je kod mormona gotovo nepostojeći.

Crkva podstiče mlade i da što ranije zasnuju porodicu. LDS crkva nije sramežljiva oko toga da podstakne studente da već na fakultetu osnuju porodice. "Lakše je dok ste mladi i dok ste zajedno, a sve je ostvarivo uz težak rad, odricanje i planiranje", poruka je koju, čini se, jasno i glasno čuju mladi mormoni koji u proseku decu dobijaju s 24 godine, dok je kod ostatka verskih zajednica 28. Zanimljivo je i kako mladi mormoni žele tolerantniju crkvu, posebno kada je reč o LGBTQ pravima. "Volela bih da su neke doktrine različite, i da se različito komuniciraju. Više ljubavi i razumevanja je bolja opcija", kaže Dženifer sa početka priče.

Iako je crkva relativno konzervativna, kaže autor knjige "Seeking the Promised Land: Mormons and American Politics" Kvuin Monson, "nudi blaži i nježniji pristup temama poput LBGTQ prava". Dapače 2016. je LDS crkva lansirala veb sajt imena "Mormon and Gay" gde se skupljaju priče vernika koji se identifikuju kao homoseksualci, lezbijke ili biseksualci. Iako su i dalje protiv gej braka, jezik kojeg koriste je inkluzivniji i pun empatije.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track