NEĆE DA ISPUNJAVA USLOVE BRISELA: Orbanova stranka na korak od izlaska iz EPP!
Foto: AP / Szilard Koszticsak / MTI

sve zategnutije

NEĆE DA ISPUNJAVA USLOVE BRISELA: Orbanova stranka na korak od izlaska iz EPP!

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da bi njegova stranka Fides mogla da istupi iz Evropske narodne stranke (EPP) usred sukoba oko antibriselske medijske kampanje njegove vlade.

Orban je, govoreći za državni radio, rekao da on i dalje smatra da bi EPP trebalo reformisati tako što bi trebalo da se okrene ka anti-imigracionoj platformi, ali je istovremeno i povećao izglede da Fides napusti EPP, koji će se sastati 20. marta kako bi razgovarali o tom pitanju, prenosi Rojters.

"Debata bi mogla da se završi tako što bi Fides odlučio da ne bude u već van EPP. Ukoliko treba da počnemo nešto novo, onda očito prvo treba da razgovaramo sa Poljskom", rekao je Orban i dodao da vladajuća poljska stranka Prava i pravde nije deo EPP.

Orban je kazao i da je u četvrtak razgovarao sa zvaničnicima EU, a u nedelju planira da poseti glavnu regionalnu saveznicu - Poljsku, kao i da će poljski premijer Mateuš Moravijecki posetiti Budimpeštu 15. marta.

foto: AP / Pablo Gorondi

U četvrtak, lider EPP Manfred Veber zahtevao je od Fidesa da ukloni bilborde na kojima se napada predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Szilard Koszticsak / MTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track