TUNEL RUŠI ITALIJANSKU VLADU: Salvini i Di Majo zaratili oko projekta koji spaja Italiju i Francusku kroz Alpe!
Foto: EPA / Fabio Frustaci

puca koalicija

TUNEL RUŠI ITALIJANSKU VLADU: Salvini i Di Majo zaratili oko projekta koji spaja Italiju i Francusku kroz Alpe!

Planeta -

U italijanskoj vladajućoj koaliciji zaoštrava se spor oko izgradnje brze železničke pruge između Italije i Francuske kroz Alpe, što bi moglo da ugrozi opstanak vlade.

Dok zamenik premijera Italije Mateo Salvini kaže da njegova Liga nikad neće glasati u parlamentu za blokadu izgradnje ovog tunela, tome se snažno protivi njegov koalicioni partner Pokret pet zvezdica Luiđija di Maja.

"Nikad nećemo glasati u parlamentu da to zaustavimo. Većina Italijana to podržava", rekao je Salvini za Radio 102.5, prenosi Rojters.

S druge strane, Luiđi di Majo, lider Pokreta Pet zvezdica, tvrdi da bi bolje bilo da se novac upotrebi za popravku puteva i mostova i optužuje Salvinija da hoće da obori vladu.

foto: EPA / Angelo Carconi

Sam Salvini je rekao da je zadovoljan uspesima koalicije, ali da se vlada sada suočava sa izborom.

"Koalicioni sporazum dve stranke predviđa reviziju projekta o izgradnji tunela, ali ne i njegovo blokiranje", dodao je Salvini.

Takozvani TAV projekat zajednički je poduhvat Italije i Francuske i trebalo bi da poveže gradove Torino i Lion tunelom u dužini od 58 kilometara kroz Alpe na kojem su radovi već počeli.

foto: EPA / Alessandro di Marco

EU je obećala da će finansirati do 40 odsto troškova, Italija do 35, a Francuska do 25 procenata.

Italija se sa Francuskom u decembru dogovorila o zamrzavanju novih ugovora o tunelu dok stručna komisija ne dovrši analizu o troškovima. Iz Evropske unije upozoravaju da bi projekat mogao da izgubi i do 300 miliona evra sredstava iz EU fondova ako se do kraja marta ne raspišu tenderi.

Italijanski premijer Đuzepe Konte najavio je da će vlada danas doneti odluku i poručio da se koalicija neće raspasti zbog pitanja izgradnje tunela.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Fabio Frustaci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track