KATASTROFA! VENECUELA U MRAKU VEĆ ČETIRI DANA: Zbog nestanka struje umrlo 15 pacijenata, ugrožene i bebe! Maduro: OVO JE SABOTAŽA! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

haos

KATASTROFA! VENECUELA U MRAKU VEĆ ČETIRI DANA: Zbog nestanka struje umrlo 15 pacijenata, ugrožene i bebe! Maduro: OVO JE SABOTAŽA! (VIDEO)

Planeta -

Ukupno 15 pacijenata u Venecueli preminulo je zbog nedostatka dijalize pošto u zemlji već 48 sati nema električne energije, saopštila je danas tamošnja nevladina organizacija.

"Registrovali smo 15 smrtnih slučajeva zbog nemogućnosti da se urede dijalize", izjavio je direktor Koalicije organizacija za pravo na zdravlje Kodevida (Codevida) Fransisko Valensija.

Prema njegovim rečima, zbog nestanka struje situacija je posebno teška za pacijente sa oslabljenim radom bubrega i kojima je neophodna dijaliza.

U Venecueli od četvrtka posle podne nema električne energije.

Vlasti smatraju da su za to odgovorne SAD koje podržavaju opoziciju, dok opozicija optužuje vlast.

Valensija je rekao da mnoge bolnice koriste generatore za struju, ali u zemlji vlada nestašica goriva zbog čega mnogi generatori ne rade i ne mogu da proizvode struju koja je neophodna za hitne slučajeve. Direktor nevladine organizacije upozorio je na opasnost povećanja broja smrtnih slučajeva pacijenata ukoliko se ne reši pitanje sa strujom.

"Ne mogu ni zamislim‚kroz šta prolaze bebe na intenzivnoj nezi koji su na respiratorima. Prva stvar koju sam pomislila jutros kad sam se probudila bila je - koliko je ljudi noćas umrlo? Zemlja je jednostavno stala", rekla je Eunis Lample, pedijatar iz Karakasa.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je sinoć da je "hakerski napad" onemogućio povratak struje u zemlji. Maduro je rekao da je juče vraćeno oko 70 odsto struje, ali je ona tokom dana ponovo nestala zbog hakerskog napada.

Neki stručnjaci optužuju socijalističke vlasti da nisu dovoljno ulagale u održavanje električnih pogona, dok je elektrodistribucija Korpoelek (Corpoelec) navela da je u pitanju sabotaža glavne centrale u Venecueli.

U delu Venecuele već četvrti dan nema električne energije, a u mnogim oblastima, uključujuci prestonicu Karakas, struja dolazi tek povremeno.

U šest od 23 venecuelanske države i dalje nema struje.

Stanovništvo nema pijaće vode, a u bolnicama ponestaju lekovi.

U Venecueli su juče održana dva skupa, opozicioni i pristalica predsednika Nikolasa Madura.Opozicioni aktivisti i pripadnici policije i vojske sukobili su se u Karakasu, neposredno pred početak skupa protiv predsednika Nikolasa Madura. Više desetina učesnika demonstracija pokušalo je da prošeta avenijom u Karakasu, ali ih je policija pomerila na trotoar, posle čega su oni počeli da viču na policajce i gurali su njihove štitove.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Yt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track