Najnovije vesti

I UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI NA CRNOJ LISTI EU: Evropska unija dodala još 10 zemalja na spisak preskih rajeva!
Foto: printscreen YT

posle objavljivanja panamskih papira

I UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI NA CRNOJ LISTI EU: Evropska unija dodala još 10 zemalja na spisak preskih rajeva!

Planeta

Ministri finansija Evropske unije, njih 28, usvojili su danas novu crnu listu poreskih rajeva kojoj su dodali 10 novih imena, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, čime se spisak proširio na ukupno 15 zemalja.

Pored pet zemalja koje su se već nalazile na spisku, američka Samoa, Samoa, Guam, Trinidad i Tobago i američka Devičanska ostrva, dodati su Aruba, Beliz, Bermuda, Fidži, Oman, Vanuatu, Dominika, Barbados, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maršalska ostrva.

Spisak koji danas broji 15 zemalja sastavljen je prvi put 2017. posle više skandala koji su izbili posle objavljivanja "Panamskih papira" i "Luksliksa" koji su podstakli EU da učini više za borbu protiv utaje poreza multinacionalnih kompanija i bogatih. Uključivanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na tu crnu listu bilo je sporno. Italija je bila protiv toga da se među lošim đacima ubroji i važan ekonomski partner. 

Italijanski ministar finansija Đovani Tria je izrazio sumnje u ispravnost te odluke. On je rekao da se ne radi o vetu već je ukazao da su Emirati predstavili Evropskoj komisiji nove zakone koje treba da usvoje i koji su u potpunosti u skladu sa onim što se traži.

Evropska unija usvojila proširenu crnu listu poreskih rajeva Ministar je rekao da je tu samo problem vremena i da će sve biti regulisano kada ti zakoni budu usvojeni i da će Emirati odmah posle izaći iz tog spiska.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...