EVO KO JE KIMA IZBACIO SA GLASAČKOG LISTIĆA: Izbori u Severnoj Koreji pokazali ko može lidera ove zemlje da smeni odmah! (VIDEO)
Foto: AP / Dita Alangkara, AP

procedura

EVO KO JE KIMA IZBACIO SA GLASAČKOG LISTIĆA: Izbori u Severnoj Koreji pokazali ko može lidera ove zemlje da smeni odmah! (VIDEO)

Planeta -

Izbori u Severnoj Koreji doveli su do očekivane pobede režima Kim Džong-una, ali sve je iznenadila činjenica da se njegovo ime nije pojavilo na izbornom listiću, piše BBC.

Ako se ta informacija potvrdi tačnom, to bi bio prvi put da se severnokorejski lider nije kandidovao za severnokorejski parlament, odnosno za Vrhovnu narodnu skupštinu (SPA).

Međutim, prema dostupnim informacijama, moglo je da se glasa za njegovu sestru Kim Jo-džong koja je, na kraju, i izabrana u parlament.

Na svakom glasačkom listiću nalazio se samo jedan kandidat na državnom nivou, a severnokorejski mediji objavili su imena 687 izabranih poslanika.

Međutim, na skupštini nije među njima nije pročitano ime Kim Džong-una.

Politička analitičarka Rakel Minjong-li izjavila je za BBC da njegova odsutnost s glasačkih listića ne znači i slabljenje njegove moći.

"Verovatno se radi o kontinuiranom naporu da se Severna Koreja predstavi kao 'normalna država' jer se u većini demokratskih zemalja aktuelni predsednik ne kandiduje za parlament“, rekla je ona.

Što se tiče sestre Kim Džong-una, analitičarka objašnjava je kako Kim Jo-džong nije bila izabrana u parlament na prethodnim izborima 2014. godine, ali je svejedno ušla u SPA, verojatno kao zamena nakon smrti nekog od poslanika.

Glasanje na parlamentarnim izborima obavezno je za sve građane Severne Koreje starije od 17 godina. Parlament se bira svakih pet godina, a izlaznost je uvek skoro 100-odsto.

Državna novinska agencija KCNA je saopštila kako je ovogodišnja izlaznost bila 99,99 odsto budući da "građani u inostranstvu ili oni koji rade na okeanima" nisu mogli da učestvuju.

Skupština (SPA) formalno ima mnogo veća ovlaštenja od onih koje praktikuje. Uz dvotrećinsku većinu glasova, poslanici bi u teoriji mogli da izmene ustav, a uz natpolovičnu većinu mogli bi da smene i samog Kima.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track