Najnovije vesti

TAJANI OPET ŠOKIRA: Musolini je radio i pozitivne stvari za Italiju!
Foto: AP

EVROPA U NEVERICI!

TAJANI OPET ŠOKIRA: Musolini je radio i pozitivne stvari za Italiju!

Planeta

RIM - Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, koji je nedavno Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom, izazvao je novu buru kritika pošto je navodno izjavio da je fašistički diktator Benito Musolini "radio pozitivne stvari za Italiju".

Italijanski mediji su izvestili da je Tajani u intervjuu za popularnu radijsku emisiju "La Cancara" rekao: "Musolini? Dok nije objavio rat celom svetu sledeći Hitlera, dok nije doneo rasne zakone i izuzmemo li dramatični događaj u vezi sa (socijalističkim liderom Đakomom) Mateotijem (koga je ubio režim), radio je pozitivne stvari da bi se izgradila infrastruktura u našoj zemlji",  prenosi Politiko.

"Treba biti objektivan. Nisam fašista, nikad nisam bio fašista i ne delim njegovu političku misao, ali moramo biti iskreni, gradio je puteve, mostove, zgrade... Vratio je mnoge delove naše Italije", dodao je Tajani i naglasio da su pogrešne stvari koje je radio Musolini bile veoma ozbiljne.

 

"Pogrešne stvari su vrlo ozbiljne: Mateoti, rasni zakoni, rat. To su sve neprihvatljive stvari", rekao je Tajani.

 

Pošto su njegove opaske izazvale buru kritika na Tviteru, Tajani je pokušao da se odbrani.

"Sram da bude one koji manipulišu onim što sam navodno rekao o fašizmu. Uvek sam bio uvereni antifašista, nikome neću dozvoliti da kaže suprotno. Fašistička diktatura, rasni zakoni i smrti koje je to izazvalo su najcrnja stranica u italijanskoj i evropskoj istoriji", napisao je Tajani.

 

Lider socijalista u Evropskom parlamentu Udo Bulman takođe je zatražio hitno razjašnjenje izjava, a Lin Bojlan, poslanica Evropskog parlamenta iz redova irskog Šin Fejna, žestoko je kritikovala Tajanija.

 

"Musolini je možda odgovoran za više od 430.000 ubistava, ali pogledajte njegove puteve i mostove! Ozbiljno, ovo je predsednik EU parlamenta?", napisala je ona na Tviteru.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...