NIJE NI SUHOJ, NI MiG: Ovaj ruski lovac može da služi i za obuku ali je jednako smrtonosan u borbi (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

JAK-130

NIJE NI SUHOJ, NI MiG: Ovaj ruski lovac može da služi i za obuku ali je jednako smrtonosan u borbi (VIDEO)

Planeta -

Rusija će na velikom sajmu naoružanja LIMA-2019 koji se održava u Maleziji po zahtevu ratnog vazduhoplovstva ove države, demonstrirati borbene mogućnosti školsko-borbenog aviona Jak-130

Nedavno je direktor sekcije Rosteha za međunarodnu vojnu saradnju Viktor Kladov izjavio za internet portal RIA Novosti, da Rusija ima nameru da po prvi put prikaže praktičnu demonstraciju školsko-borbenog aviona Jak-130 na sajmu naoružanja i vojne tehnike LIMA-2019 u cilju prodaje ovog aviona Maleziji.

„Objedinjena avio-proizvodna korporacija će na ovom sajmu predstaviti svoj avion Jak-130. On će pored izvođenja standardnog letnog programa, prikazati i svoje borbene sposobnosti. Jedan od test-pilota OKB Jakovljeva će upravljati ovom letelicom, gde će malezijskim partnerima u punom kapacitetu predstaviti sve tehničko-taktičke mogućnosti ruskog Jak-130“- rekao je nepoznati izvor iz ove korporacije.

Jak-130 (Nato „Mitten“ — srb.„Rukavica“) je avion sa dva člana posade, namenjen za školovanje i obuku pilota. Sekundarna namena su mu borbeni zadaci. Ima posebne mogućnosti za borbenu obuku, preuzimanjem karakteristika leta konkretnih borbenih aviona, čime se ukupni troškovi školovanja pilota umanjuju. Pored bloka koji je namenjen obuci pilota, ovaj avion može da obavlja i borbene misije, koji se uglavnom sastoje iz zadataka neposredne vatrene podrške kopnenim trupama na zemlji, i posebno izviđačkih zadataka, noseći borbeni teret do 3.000 kg.

Razvoj ovog aviona je počeo 1991. godine, a prvi let je obavljen 26. aprila 1996. godine. Pobedio je na konkursu 2005. godine, za avion Ruskog ratnog vazduhoplovstva za obuku, a prvi njegovi primerci uvedeni su u operativnu upotrebu 2009. godine. Rusko ratno vazduhoplovstvo raspolaže sa 130+ ovih aparata. Planira se proizvodnja 250 jedinica za potrebe Ruskog ratnog vazduhoplovstva, a na svetskom tržištu, ukupna potražnja aviona Jak-130 je oko 2.500 jedinica, sa tendencijom daljeg rasta posle ovakvih rezultata.

Za jedan Jak-130 treba izdvojiti 15 miliona dolara, što je u odnosu na zapadnu konkurenciju, znatno povoljnija cena. Naime, za jedan avion kao što je npr. britanski BAE Systems Hawk T2, mogu se kupiti čak dva Jaka, a kao što vidimo ruski avion je u letnim parametrima znatno bolji od svog suparnika.

LIMA- je jedan od najvećih vojnih sajmova u Azijsko-Pacifičkom regionu na kome učestvuje veliki broj kompanija iz celog sveta. On se od 1991.godine redovno održava na malezijskom ostrvu Langavi pod patronatom Ministarstva odbrane ove zemlje. Sajam traje četiri dana a održavaće se od 26-30.marta ove godine.

Kurir.rs/Russia-beyond

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track