Najnovije vesti

SENATORI IZDALI TRAMPA: I republikanski predstavnici glasali protiv vanrednog stanja! Predsedniku SAD ostaje samo VETO!
Foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera, EPA

političke igre

SENATORI IZDALI TRAMPA: I republikanski predstavnici glasali protiv vanrednog stanja! Predsedniku SAD ostaje samo VETO!

Planeta

Američki Senat, u kome su većina republikanaci, usvojio je večeras rezoluciju o ukidanju vanrednog stanja na granici SAD i Meksika, koje je predsednik SAD Donald Tramp proglasio u februaru.

Pošto je prošlog meseca istu rezoluciju usvojio i Predstavnički dom američkog Kongresa, gde su demokrate u većini, Tramp je najavio da će iskoristiti pravo veta da bi je blokirao.

 

Senat je većinom od 59-41 glasao za ukidanje vanrednog stanja, dok je 26. februara u Predstavničkom domu ishod glasanja bio 245-182.

AP konstatuje da američki Kongres verovatno neće imati dovoljno glasova da se izbori protiv predsednikovog veta jer, da bi ga nadjačao, potrebno je da u ponovljenom glasanju za ukidanje vanrednog stanja budu dve trećine kongresmena u oba kongresna doma.

 

Rojters dodaje da je ovo prvi put da je Kongres koristio svoju moć da bi ukinuo vanredno stanje koje je proglasio predsednik, od kada je takav zakon donet 1976. godine.

 

Tramp je proglasio vanredno stanje kako bi obezbedio 3,6 milijardi od ukupno 5,7 milijardi dolara koliko je tražio za izgradnju zida na američkoj južnoj granici.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/ YT Screesnhot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...