Najnovije vesti

SUDBINA OVOG BRODA DUHOVA I DALJE JE MISTERIJA: Spasioci su na njemu zatekli jeziv prizor, ali ih je jedno sprečilo da to dokumentuju (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

oprezno

SUDBINA OVOG BRODA DUHOVA I DALJE JE MISTERIJA: Spasioci su na njemu zatekli jeziv prizor, ali ih je jedno sprečilo da to dokumentuju (VIDEO)

Planeta

Bio je to jasan, sunčan dan ili u junu 1947. ili u februaru 1948. godine – budući da su informacije različite.

Svi brodovi koji su plovili između Sumatre i Malezije kroz moreuz Malaka primili su odjednom signal poziva u pomoć. Signal kao da se pojavio niotkud.

Najbliži brod 'Silver Star', promenio je smer i odmah krenuo prema mestu za koje su navigacijski oficiri odredili prema koordinatama, kao mesto nesreće.

Poziv u pomoć, ubrzo su shvatili, dolazio je s holandskog teretnog broda SS Ourang Medan, što znači "Čovek iz Medana" na malajskom jeziku koji se govori u Indoneziji.

Članovi posade 'Silver Stara' ubrzo su u daljini spazili brod. Kad su mu prišli bliže, izgledalo je da je posada već ubijena. Kapetan 'Silver Stara' pokušavao je da uspostavi radio-vezu s posadom, ali se niko nije odazivao. A onda su mu prišli bliže i deo svoje posade poslao je s pomoćnim čamcem da izvidi što se događa.

Ono što ih je dočekalo na palubi i ispod nje, navodno ne bi stalo ni u najgori horor. Nijedan čovjek nije bio živ, pripovedaju se priče, samo leševi razbacani po palubi broda. Svi su imali grimase koje su govorile da su pretrpjeli neku strašnu agoniju, ali nije bilo znakova borbe niti su bili ranjeni.

Brod je bio čitav, ali ljudi su imali širom otvorena usta i oči i kao da su pružali ruke prema nekom ili nečem, i vrištali od bola ili straha. Unutar broda bile su iste scene. Kapetanovo telo pronađeno je na komandnom mostu. Svaki član posade bio je tačno tamo gde je i trebao da bude.

Čak su i inženjeri umrli u potpalublju pored motora, a radio operater koji je uputio poslednji signal za pomoć stajao je ukočen pored telegrafa s rukom pričvršćenom za aparat. Užasnuta ekspedicije sa 'Silver Stara' ubrzo je napustila brod i predložili su da 'Ourang Medan' otegle u najbližu luku. Ali čim su kročili na svoj brod, 'Ourang Medan' ispustio je čudan zvuk i odjednom ga je raznela snažna eksplozija. Podigla ga je iz vode i ubrzo potopila.

Ni danas niko ne zna šta se tačno dogodilo s posadom i ovim brodom. Neki tvrde da je brod prevozio biološko oružje, pa je vlada htela da sakrije tragove. Drugi tvrde da je to bio krijumčarski brod koji je prevozio nitroglicerin ili kalijum cijanid, treći tvrde da se iz pukotine ispod broda pojavio metanski oblak...

Apsurd je to što o ovom događaju nisu ostali dokazi. Ni jedan zapis ne spominje brod po imenu 'Ourang Medan', niti postoji ijedna službena evidencija koja se odnosi na incident.

Takođe brod 'Silver Star' je postojao, ali u to vreme bio je u vodama oko Brazila. Iako su svi tvrdili da je sve to izmišljotina, jedan izvor spominje da je brod prevozio 'neregistovani teret' i da je većinu posade svladao dim koji je procurio iz rezervoara. Ukratko, misterija broda 'Čovek iz Medana' nikad nije do kraja rešena, piše Vintadž Njuz.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...