OŠTAR APEL TEREZE MEJ PARLAMENTU: Ili me podržite ili nikada ne izlazimo iz EU!
Foto: AP

igranka

OŠTAR APEL TEREZE MEJ PARLAMENTU: Ili me podržite ili nikada ne izlazimo iz EU!

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej upozorila je poslanike da Velika Britanija "neće napustiti EU mnogo meseci, a možda i nikad", ako pre Samita EU u Briselu u četvrtak ne podrže sporazum o Bregzitu koji je ona postigla s EU.

U tekstu za današnji Sandej telegraf, Mej je navela da bi dugo odlaganje Bregzita, usled kojeg bi Velika Britanija morala da učestvuje na evropskim izborima u maju, bilo moćan simbol kolektivnog političkog neuspeha britanskog parlamenta.

Očekuje se da će Mej ove nedelje treći put izneti pred parlament sporazum o Bregzitu. Poslanici su taj sporazum po drugi put odbacili u utorak, a u četvrtak su odlučili da zatraže od EU odlaganje Bregzita, predvidjenog za 29. mart.

Bilo kakvo odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU mora da odobri svih ostalih 27 članica tog bloka. Evropska komisija je saopštila da će razmotriti svaki eventualni zahtev Londona, ali "uzimajući u obzir razloge i dužinu mogućeg odlaganja".

Velika Britanija treba da izadje iz EU 29. marta, sa ili bez dogovora, ako ne otkaže Bregzit ili ne dogovori odlaganje s Unijom. Mej sada nastoji da ubedi deo poslanika svoje Konzervativne stranke koji se protive sporazumu, kao i severnoirsku stranku koja podržava njenu manjinsku vladu, da podrže sporazum koji je parlament ubedljivom većinom odbacio 15. januara, a potom i 12. marta. Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je danas da je njegova partija protiv postignutog sporazuma, ali je nagovestio da bi mogla da ga podrži, ako bi se o njemu glasalo na novom referendumu. Korbin je kazao i da bi mogao da predloži novo glasanje o poverenju vladi ako parlament i treći put odbaci sporazum.

Kurir.rs/Beta-AP

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track