AMERI U PANICI, ČAK I NJIHOVE RATNE SIMULACIJE POKAZUJU: Protiv Kineza i Rusa nas čeka debakl, na oba fronta poraz u roku od PAR DANA! (VIDEO)
Foto: Profimedia

taktika

AMERI U PANICI, ČAK I NJIHOVE RATNE SIMULACIJE POKAZUJU: Protiv Kineza i Rusa nas čeka debakl, na oba fronta poraz u roku od PAR DANA! (VIDEO)

Planeta -

Istraživačka organizacija RAND pokrenula je na desetine ratnih igara koje simuliraju scenarije velikih sukoba u onim delovima sveta koje Rusija i Kina opisiju kao "svoja dvorišta". U ovim igrama se prikazuje i poraz SAD-a od strane Kine i Rusije u određenim žarištima širom sveta.

Viši analitičar odbrane RAND-a Dejvid Očemanek je razgovarao o simulacijama u Centru za novu američku bezbednost u Vašingtonu prošle nedelje.

"U našim igrama se borimo pritiv Kine i Rusije, a "plavi" trpe poraz, to ne može lepšim rečima da se kaže", rekao je on na panel diskusiji. Plava boja u ovoj simulaciji označava američke snage.

"Izgubili smo dosta ljudi i opreme, obične ne uspevamo da ostvarimo naše ciljeve sprečavanja agresije od strane protivnika", dodao je on. Na osnovu ratnih igara, sukob sa Rusijom u baltičkim državama je rezultirao brzim porazom američkih snaga i njihovih saveznika, istakao je on za Foks Njuz.

"U roku od 48 do 72 sata, ruske snage su u stanju da dođu do prestonice neke baltičke države. Sa druge starne, kineska invazija na Tajvan, takođe predstavlja veliki izazov za američke snage u toj oblasti", dodaje on.

Kina i Rusija su do sada napravile velike zalihe preciznih krstarećih i balističkih raketa, koje mogu doseći stotine kilometara u pogoditi zacrtane vojne ciljeve, rekao je istraživač.

U RAND-ovom ratnim igrama i analizama, Rusija i Kina oslobađuju toliko raketa da to prevazilazi američku odbranu. "Šalju salve raketa, tako da ne možemo sve da ih presretnemo", rekao je Dejvid.

Istraživač ističe da se ključni domeni ratovanja osporavaju od početka neprijateljstava. SAD ne bi trebalo da pretpostavljaju da avijacija i mornarica imaju prednost nad borbenim prostorom.

Američka svemirska sredstva bi takođe mogla da se suoče sa napadima, a sistemi za komandovanje i kontrolu oružja bi mogli da budu meta elektromagnetskih i sajber napada.

Da bi se borile protiv ovih pretnji, američke snage moraju da povećaju raspoređivanje raketa koje se mogu ispaliti sa velike udaljenosti, kao što su krstareće rakete, ističe Dejvid.

"Za održivo ulaganje je potrebno dodatnih 8 milijardi dolara godišnje između 2020. i 2030. godine za vazduhoplovene snage", navodi on, dodajući da su slične sume potrebne i za vosku i mornaricu.

Budžetski plan Donalda Trampa predviđa da se 2020. godine uloži oko 750 milijardi dolara u odbranu, što je pet odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Dejvid ističe da bi SAD morale da vrate borbenu moć u Evropu i da je postave na granici sa istočnim blokom.

Kurir.rs/Foxnjuz

Foto: Profimedia, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track