Najnovije vesti

AMERIČKI IZASLANIK ZA VENECUELU NE UME DA OBJASNI KAKO JE GVAIDO POSTAO PREDSEDNIK: Toliko se upetljao da se pošteno izblamirao, novinari mu se smejali! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

jeste ili nije privremeni lider

AMERIČKI IZASLANIK ZA VENECUELU NE UME DA OBJASNI KAKO JE GVAIDO POSTAO PREDSEDNIK: Toliko se upetljao da se pošteno izblamirao, novinari mu se smejali! (VIDEO)

Planeta

Specijalni izaslanik Vašingtona za Venecuelu Eliot Abrams pokušao je medijima da objasni proceduru po kojoj se opozicioni lider Huan Gvaido samoproglasio za predsednika te južnoameričke zemlje.

"Da li možete da nam objasnite po kom članu se gospodin Gvaido proglasio za predsednika, zato što je rečeno da je taj privremeni period istekao? Možete li to da nam pojasnite?", upitao je jedan novinar Abramsa.

foto: AP

"Prema Ustavu Venecuele, Narodna skupština je donela rezolucijju po kojoj privremeni period predsedavanja državom neće početi ili se završiti dok Nikolas Maduro ne napusti svoju funkciju. Tako da period od 30 dana ne počinje danas, već posle Madura. A to su uradili otprilike pre mesec dana", odgovorio je Abrams.

U tom trenutku, umešao se drugi novinar koji je rekao: "To bi bilo isto kao da sam ja dobio predsednički mandat na 4 godine i posle dve godine vi dođete i promenite pravila, tako da moj mandat još nije ni počeo. Kako je to moguće?".

foto: EPA

"Ali, vi se ne pitate jer niste u Narodnoj skupštini", kazao je Abrams smejući se.

"Niste ni Vi", odgovorio je novinar.

Na pitanje da li SAD smatraju da je to po Ustavu, Abrams je odgovorio potvrdno.

"Skupština je jedina demokratska institucija u Venecueli, a po njihovom Ustavu, ovaj navodni Madurov mandat je prazan, ali su takođe rekli i da privremeni period od 30 dana počinje kada Maduro ode", dodao je.

"Znači, Gvaido je privremeni predsednik nečega što još nije ni počelo", upitali su novinari.

"U tome je problem, što on nije na vlasti. Maduro je još tu. Ja mislim da je ovo logično", kazao je Abrams.

"Što znači da Gvaido nije privremeni predsednik?"

"Jeste, ali ne može da sprovede svoja ovlašćenja u delo jer je Maduro i dalje tu", istakao je Abrams ne obazirući se na upadice reportera kojima ovo očigledno nije bilo jasno objašnjenje.

Kurir.rs/TeleSur Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...