ISLAMSKA DRŽAVA JE MRTVA:  Palo i poslednje uporište džihadista! Ovo je najduža kolona predaje ID! (VIDEO)
Foto: Printscreen Tweet

KRAJ KALIFATA

ISLAMSKA DRŽAVA JE MRTVA: Palo i poslednje uporište džihadista! Ovo je najduža kolona predaje ID! (VIDEO)

Planeta -

Sirijske kurdske snage objavile su danas da su oslobodile poslednji deo teritorije pod kontrolom Islamske države u istočnom sirijskom gradu Baguzu i proglasile su pobedu nad ekstremistima i kraj njihovog samoproklamovanog kalifata.

"Baguz je slobodan i vojna pobeda nad Daešom je ostvarena", napisao je u Tviter poruci Mustafa Bali portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD, koristeći arapsku skraćenicu za grupu Islamska država.

Portparol je proglasio stopostotni teritorijalni poraz Islamske države.

Bali je rekao da je takozvani kalifat, koji se nekad protezao na 88.000 kvadratnih kilometara preko većeg dela Sirije i susednog Iraka, nestao.

On je obećao je da će Sirijske demokratske snage nastaviti da se bore protiv ostataka te ekstremističke grupe dok nije potpuno iskorenjena.

Uprkos gubitku teritorije ta grupa je i dalje viđena kao velika bezbednosna pretnja sposobna da organizuje napade u regionu i širom sveta.

Sirijske demokratske snage, savez arapsko kurdskih boraca krenule su u svoj poslednji napad na islamsku državu početkom marta, a preostali ekstremisti su se sklonili u selu Baguz u istočnoj Siriji.

Inače, dok je svet čekao zvaničnu potvrdu da je kalifat poražen, u medijima se proširio snimak predaje boraca Islamske države.

Na snimku se vidi nepregledna kolona ljudi u pustinji, lica prekrivenih maramama, kako stoje ili sede jedan ispred drugog dok čekaju da ih borci koji sui h zarobili prevezu dalje. Snimak je objavio sirijski novinar Mohamed Hasan.

“Najduža kolona pripadnika ID različitih nacionalnosti predala se Sirijskim demokratskim snagama”, napisao je on na Tviteru.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja