Najnovije vesti

RUSKI NOĆNI LOVAC DOBIO MOĆNU RAKETU: Jurišni helikopteri pojačani projektilim čiji je domet veći od 25 kilometara! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

učili na sirijskom iskustvu

RUSKI NOĆNI LOVAC DOBIO MOĆNU RAKETU: Jurišni helikopteri pojačani projektilim čiji je domet veći od 25 kilometara! (VIDEO)

Planeta

Ruski modernizovani jurišni helikopter Mi-28NM “Noćni lovac” dobija novu navođenu raketu “Izdelie 305” čiji je domet veći od 25 kilometara, saopštio je izvor u vojno-industrijskom sektoru.

Nova raketa je namenjena uništavanju oklopne tehnike i položaja utvrđenih armiranim betonom, po danu  i po noći. Jedan helikopter može da nosi osam takvih raketa (po četiri na svakom pilonu).

Izvor u vojno-industrijskom sektoru tvrdi da se ova raketa navodi na cilj prema podacima vlastitog inercijskog navigacijskog sistema, a podatak o mestu cilja se u memoriju sistema unosi u trenutku lansiranja sa helikoptera. Helikopter Mi-28NM dobija koordinate mete od svojih instrumenata za motrenje ili iz jedinstvenog komandnog sistema.

U završnoj deonici leta nova raketa aktivira glavu za samonavođenje koja u zadatom reonu otkriva i uništava cilj. Raketa može da pošalje helikopteru video-signal preko zaštićene informacijsko-zapovedne radio-linije, dodao je izvor.

Prema podacima koje je izneo ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, sadašnje navođene rakete za helikoptere koje poseduje ruska vojska imaju domet 15 kilometara. Domet helikopterskih raketa je uvećan na osnovu iskustava stečenih tokom antiterorističkih operacija u Siriji.

Podsećamo da je početkom marta Ministarstvo odbrane najavilo sklapanje ugovora o isporuci prvih modernizovanih helikoptera Mi-28NM ruskim trupama.

Kurir.rs/hr.rbth.com

Foto printscreen YT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...