KINEZI JEDNIM POTEZOM SAHRANILI BOING: Si posetio Francusku i u sklopio ugovor vredan MILIJARDE!  Erbas mora da proširuje fabriku! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

trgovina

KINEZI JEDNIM POTEZOM SAHRANILI BOING: Si posetio Francusku i u sklopio ugovor vredan MILIJARDE! Erbas mora da proširuje fabriku! (VIDEO)

Planeta -

Cena akcija Erbasa skočila je u utorak na početku trgovanja za dva odsto nakon objave da je Kina kupila 300 aviona za približno 30 milijardi evra.

Vest je saopštena u ponedeljak kasno veče nakon drugog dana posete kineskog predsednika Si Đinpinga Francuskoj. Ugovor je sklopljen između Erbasa i kineske državne agencije koja koordiniše nabavku za lokalne prevoznike.

Prema tvrdnjama Rojtersa, Kina je naručila 290 primeraka modela A320 i 10 dugolinijskih avion nove generacije A350. Analitičari Sitigrupa naveli su kako je Kina ovim potezom razgrabila između 20 i 25 odsto Airbusove godišnje proizvodnje, a proizvodnja modela A320 rasprodata je do 2025. godine.

Analitičari veruju da će Erbas povećati proizvodni kapacitet, pa će mesečno sa traka izlaziti 70 aviona. Narudžba je veća od očekivanja, a poklapa se s narudžbom 300 Boinga iz 2017. kada je Donald Tramp posetio Peking.

Međutim, analitičari vazduhoplovnog tržišta napominju kako je narudžbina Erbusa prekinula jednogodišnju kinesku pauzu u naručivanju novih aviona usled jačanja trgovinskih napetosti.

Kurir.rs/Poslovni.hr Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track