KIM DŽONG UN JE POBESNEO KADA JE PROČITAO PORUKU NA PAPIRIĆU: Tramp mu na kraju samita postavio NEVEROVATAN ULTIMATUM, lider S. Koreje je odmah otišao! EVO I ZAŠTO
Foto: AP/ Evan Vucci

otkriće

KIM DŽONG UN JE POBESNEO KADA JE PROČITAO PORUKU NA PAPIRIĆU: Tramp mu na kraju samita postavio NEVEROVATAN ULTIMATUM, lider S. Koreje je odmah otišao! EVO I ZAŠTO

Planeta -

Na dan kad su propali pregovori između SAD i Severne Koreje u Hanoju prošlog meseca, američki predsednik Donald Tramp je severnokorejskom čelniku Kim Džong-unu uručio komadić papira na kojem je stajao otvoreni poziv za prenos nuklearnog oružja i goriva za rakete Pjongjanga u Sjedinjene Države, stoji u dokumentu koji poseduje Rojters.

Tramp je 28. februara Kimu dao korejsku i englesku verziju američkog stava u hanojskom hotelu Metropol, tvrdi izvor upoznat s razgovorima koji je želeo da ostane anoniman. To je bio prvi put da je Tramp lično i otvoreno Kimu definisao šta smatra pod denuklearizacijom, tvrdi izvor.

Ručak dvojice čelnika otkazan je kasnije tog dana. Nijedna strana nije otkrila razloge za tu odluku, a taj dokument bi mogao da rasvetli njene uzroke.

Prvi put ga je spomenuo Džon Bolton u televizijskim razgovorima nakon dvodnevnog samita. Tada nije otkrio ključni američki zahtev Pjongjangu iz dokumenta, o prenosu oružja i materijala u SAD.

Čini se da taj tekst sadrži dugogodišnji i tvrdolinijaški Boltonov "libijski model" denuklearizacije koji Severna Koreja konstantno odbija. Kim bi ga verojatno smatrao uvredljivim i provokativnim, smatraju analitičari.

Tramp se u javnosti ogradio od Boltonovog pristupa i istakao kako bi "libijski model" bio iskorišten samo u slučaju izostanka dogovora. Ideju da Severna Koreja preda svoje oružje prvi je predložio sam Bolton 2004. godine. Ponovio je svoj predlog prošle godine kad ga je Tramp postavio za savetnika.

Dokument želi Pjongjangu dati jasnu i preciznu definiciju onoga što SAD naziva "konačnom, u potpunosti proverljivom denuklearizacijom", otkriva izvor.

Bela kuća još nije komentisala njegove tvrdnje, a Stejt Department odbija da govori o tom dokumentu koji bi trebao biti poverljiv. Severnokorejski zvaničnik je nakon samita optužio Boltona i državnog sekretara Majkla Pompea da su izneli "gangsterske zahteve" i naglasio da Pjongjang razmatra prekid pregovora sa Vašingtonom i ukidanje samonametnutog zaustavljanja nuklearnih testova.

Engleska verzija dokumenta u posedu Rojtersa poziva na "potpuno razmontiranje severnokorejske nuklearne infrastrukture, hemijskih i bioloških vojnih programa i povezanih sposobnosti dvostruke upotrebe, kao i balističkih raketa, lansera i povezanih postrojenja".

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track