PREDSEDNIČKI IZBORI U UKRAJINI: Svi protiv Putina, komičar FAVORIT!
Foto: EPA/Igor Kovalenko

glasanje

PREDSEDNIČKI IZBORI U UKRAJINI: Svi protiv Putina, komičar FAVORIT!

Planeta -

Kutija Komičaru, čokoladnom magnatu i gasnoj princezi, koji se bore za drugi krug, zajedničko da patološki mrze predsednika Rusije

Bitka za drugi krug... Petar Porošenko, Julija Timošenko i  Volodimir Zelenski
Bitka za drugi krug... Petar Porošenko, Julija Timošenko i Volodimir Zelenskifoto: Profimedia, EPA, AP

KIJEV - Prvi krug predsedničkih izbora u Ukrajini biće održan danas, a kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, nijedan od ukupno 39 kandidata čija imena će se naći na biračkom spisku neće pobediti u prvom krugu.

KOMIČAR IMA ŠANSE Komičar Volodimir Zelenski je u vođstvu od početka kampanje. Njegovo političko neiskustvo ne bi trebalo da bude problem, tvrdi Vadim Karasjov, direktor Instituta za globalne strategije: - On je privukao veliki broj birača koji su nezadovoljni Porošenkom. U slučaju većeg odziva on može i da pobedi. Ako uz Zelenskog u drugi krug prođe Timošenkova, šanse su pola-pola jer je ona iskusnija - tvrdi Karasjov.

Zajedničko trima glavnih kandidata jeste to da patološki mrze Vladimira Putina, predsednika Rusije, s kojom je Ukrajina u ratnom stanju od aneksije Krima 2014. i sukoba u Donbasu, regiona na istoku Ukrajine gde žive pretežno Rusi.

Karta nacionalizma

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, u vođstvu je komičar Volodimir Zelenski iz stranke Sluga naroda, koji ima podršku 27 odsto birača, a za njim slede čokoladni magnat i aktuelni predsednik Petro Porošenko (nezavisni kandidat) i gasna princeza i bivša premijerka Julija Timošenko (Domovina), koji imaju podršku po 16 odsto birača. UN procenjuju da je od početka sukoba u Ukrajini poginulo oko 3.300 civila i 9.500 vojnika. Zbog toga će nacionalno pitanje igrati važnu ulogu kod 34,5 miliona ukrajinskih glasača (12 odsto neće moći da glasa - žitelji Donbasa i Krima).

DA LI STE ZNALI? - Ukupno 39 kandidata se nalazi na biračkom spisku - Svi kandidati su morali da daju depozit od 90.000 dolara - Pravo glasa ima 34,5 miliona birača sa Krimom i Donbasom - Predsednički mandat u Ukrajini traje pet godina - Petro Porošenko je u kampanji potrošio 15,4 miliona $ - Izbore prate 2.344 posmatrača iz 17 zemalja

- Moj saveznik je ukrajinski narod, a najveći protivnik je Putin i ne plašim se da to otvoreno kažem - poručio je Porošenko uoči izbora.

Porošenko je krajem 2018. imao jednocifrenu podršku, ali je profitirao od nacionalizma nakon što je izdejstvovao priznanje autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve od carigradskog patrijarha Vatrolomeja izazivajući raskol u pravoslavlju.

Serija kao realnost Porošenkov glavni takmac za drugi krug je Julija Timošenko, bivša premijerka, koja je na vlast došla posle "narandžaste revolucije" 2005. Ona je s Putinom rešavala krizu nakon prekida isporuka ruskog gasa koji preko Ukrajine ide u Evropu. Njena baza su žene i stariji birači.

JASNA PARAVILA - Kandidat mora da bude državljanin Ukrajine - Ne sme da bude mlađi od 35 godina - Mora da govori zvaničan ukrajinski jezik - Mora da živi u zemlji najmanje 10 godina

U prvom krugu se očekuje pobeda komičara Zelenskog, koji u seriji "Sluga naroda" glumi profesora istorije koji postaje slavan kada se video-snimak u kojoj vređa državno vođstvo proširi internetom. On tada odlučuje da se kandiduje za predsednika i pobeđuje. Scenario serije tako bi lako mogao da postane ukrajinska stvarnost...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track