KRVAVO U GAZI: 40.000 Palestinaca nagrnulo na granicu sa Izraelom, vojska odgovorila bojevom municijom! Dva tinejdžera poginula, više od 200 ranjenih (VIDEO)
Foto: AP

NEREDI NA GODIŠNJICU PROTESTA

KRVAVO U GAZI: 40.000 Palestinaca nagrnulo na granicu sa Izraelom, vojska odgovorila bojevom municijom! Dva tinejdžera poginula, više od 200 ranjenih (VIDEO)

Planeta -

Tri Palestinca, među njima i dva tinejdžera, ubijena su danas u Gazi, a ranjeno je više od 200 ljudi. Najmanje 46 njih je povređeno bojevom municijom.

Desetine hiljada Palestinaca okupilo se u subotu na granici između pojasa Gaze i Izraela na obeležavanju godišnjice protesta protiv izraelske i egipatske blokade.

Izraelska vojska je saopštila da je oko 40.000 ljudi protestovalo u Gazi i da su bili naoružani noževima, eksplozivom i granatama.

Organizatori protesta su najavili da će se te jednonedeljne akcije nastaviti i drugu godinu zaredom.

Izraelska vojska je navela da su Palestinci bacali eksplozivne naprave ka graničnoj ogradi na šta su vojnici odgovarali sredstvima za rasturanje nereda, ali i bojevom municijom.

Protestni komitet pozvao je Palestince da ponovo dođu da protestuju kraj granične ograde narednog petka.

foto: AP

Poziv je upućen uprkos objavi da su lideri Hamasa, koji vlada Gazom, i Egipat koji posreduje između te islamske ekstremističke organizacije i Izraela, postigli dogovor da se ublaži blokada pojasa u zamenu za zatišje.

Protesti su počeli 30. marta prošle godine i održavani su jednom nedeljno, obično petkom.

Ubijeni tinejdžer
Ubijeni tinejdžerfoto: EPA

Demonstranti su pozivali na povratak palestinskih izbeglica na sadašnju izraelsku teritoriju i ukidanje blokade Izraela i Egipta uvedene još 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od snaga lojalnih umerenijem rivalskom Fatahu.

Dogovor koji se pominje navodno predviđa da Izrael dozvoli ulazak više dobara u pojas Gaze, proširenje ribolovne zone u Sredozemnom moru i druge ekonomske podsticaje.

foto: EPA

Hamas međutim kaže da će se protestni marševi nastaviti dok se blokada u potpunosti ne ukine.

Protesta je danas bilo i u Izraelu u gradu Sakhninu na severu gde žive Arapi, Palestinci koji su ostali u svojim domovima nakon stvaranja jevrejske države 1948. godine.

Oko 2.000 ih je je protestovalo povodom Dana zemlje u znak sećanja na šest izraelskih Arapa ubijenih 1976. godine tokom protesta zbog konfiskacije zemlje.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja