Najnovije vesti

PROCURILI NOVI DETALJI O BRUTALNOJ LIKVIDACIJI NOVINARA: Otkriveno ko je  obučavao saudijske specijalce pre nego što SU UBILI I RASKOMADALI KAŠOGIJA! (VIDEO)
Foto: Profimedia

TAD I NIKAD VIŠE

PROCURILI NOVI DETALJI O BRUTALNOJ LIKVIDACIJI NOVINARA: Otkriveno ko je obučavao saudijske specijalce pre nego što SU UBILI I RASKOMADALI KAŠOGIJA! (VIDEO)

Planeta

Pojedini pripadnici specijalne jedinice koja je ubila saudijskog novinara Džamala Kašogija završili su obuku u Sjedinjenim Državama, saznaje Vašington post.

Američka obaveštajna služba obavestila više američkih organa vlasti da su deo specijalne obuke Saudijci možda završili u kompaniji "Tier 1 Group", u saveznoj državi Arkanzas, koja je imala odgovarajuće odobrenje američkog Ministarstva spoljnih poslova.

 

"Obuku su završili pre ubistva Kašogija", ističe kolumnista lista Dejvid Ignejšs, koji je razgovarao sa više izvora u Americi i Saudijskoj Arabiji.

On tvrdi da posle ubistva novinara, koji je bio kritički nastrojen prema vlastima, više nisu organizovane takve obuke za saudijske agente, a obustavljeno je još nekoliko programa razmene između SAD i Saudijske Arabije u sektoru bezbednosti. Kašogija, koji je bio kolumnista lista Vašington post, ubila je jedinica od 15 saudijskih komandosa u saudijskom konzulatu u Istanbulu, koji su tamo došli specijalno zbog toga.

 

Pod pritiskom međunarodne zajednice, Rijad je, posle više nedelja poricanja, na kraju priznao da je Kašogi ubijen prilikom neuspelog pokušaja hapšenja. Od početka januara, 11 osumnjičenih odgovara pred sudom u Saudijskoj Arabiji.

Mnoga pitanja u vezi sa slučajem ostala su bez odgovora, uključujući i ulogu koju je u svemu odigrao moćni saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman.

 

Izvor koji je imao uvid u zapisnik sa saslušanja povodom Kašogijevog ubistva izjavio je da je prvobitno bila planirana otmica Kašogija i njegovo odvođenje u Saudijsku Arabiju gd ebi bio uhapšen. Ignejšs je rekao i da je Kašogiju u konzulatu ubrizgana injekcija, verovatno jako omamljujuće sredstvo. Posle toga su mu stavili vreću na glavu, a Kašogi je vikao:

"Ne mogu da dišem, imam astmu. Ne radite to!", ubrzo potom je i preminuo, navodi Vašington post.

U zapisniku se spominje da se čuje brujanje, verovatno električne testere, kojom je raskomadano Kašogijevo telo. Nakon što je Centralna obaveštajna agencija (CIA) izvestila američki Senat o svojim saznanjima o slučaju, usvojena je rezolucija, kojom je prestolonaslednik Muhamed proglašen odgovornim za Kašogijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp, međutim, nije želeo da se izjasni o krivici moćnog princa i važnog saveznika.

 

Kurir.rs/Vašington post

Foto

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...