Najnovije vesti

NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA U KANADI: Ova zemlja se zagreva dvaput brže od ostatka sveta, evo zašto!
Foto: Profimedia

PROMENA KLIME

NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA U KANADI: Ova zemlja se zagreva dvaput brže od ostatka sveta, evo zašto!

Planeta

Kanada se u proseku zagreva dva puta brže od ostatka sveta, pokazao je novi naučni izveštaj.

Izveštaj kanadske vlade o klimi upozorio je i da su promene već očigledne u mnogim delovima zemlje i da se predviđa njihovo intenziviranje, navodi BBC.

Do najveće promene došlo je na kanadskom Arktiku, koji će nastaviti da se zagreva više nego dvaput brže od svetskog proseka.

U izveštaju se nagoveštava da su mnogi viđeni efekti verovatno nepovratni.

Procenjuje se da se prosečna temperatura u Kanadi godišnje povećavala za 1,7 stepeni Celzijusovih od 1948. godine, kada su prvi put zabeležene temperature širom zemlje.

"Dok su i ljudske aktivnosti i prirodne promene u klimi doprinele zagrevanju u Kanadi, ljudski faktor je dominantan", stoji u izveštaju.

Izveštaj je objavljen pošto je vlada uvela porez na ugljen-dioksid za četiri od 10 kanadskih pokrajina koje nisu uspele da izrade planove za borbu protiv klimatskih promena. Više temperature vazduha mogle bi da znače više toplotnih talasa i veći rizik od šumskih požara i suša u nekim delovima zemlje.

Očekuje se da će okeani postati više kiseli i sa manje kiseonika, što bi moglo da naškodi životu u moru. Prema izveštaju, na naglo zagrevanje u Kanadi uticali su brojni faktori, uključujući smanjenje snega i morskog leda.

Uprkos sumornim predviđanjima, u izveštaju se ukazuje da bi porast zagrevanja mogao da bude ograničen ako se na globalnom nivou preduzme akcija drastičnog smanjivanja emisija ugljen-dioksida na nivo blizu nule početkom druge polovine veka, kao i znatnog smanjivanja emisija drugih gasova sa efektom staklene bašte.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...