NESTALA SLIKA OD 450 MILIONA DOLARA KOJU JE KUPIO BAHATI PRINC MUHAMED: Sumnja se da je saudijski vladar morao hitno da je se reši, a evo šta se krije iza toga (VIDEO)
Foto: EPA/Justin Lane

prava misterija na bliskom istoku

NESTALA SLIKA OD 450 MILIONA DOLARA KOJU JE KUPIO BAHATI PRINC MUHAMED: Sumnja se da je saudijski vladar morao hitno da je se reši, a evo šta se krije iza toga (VIDEO)

Planeta -

Čuveno delo Leonarda da Vinčija "Salvator mundi" (Spasitelj sveta), najskuplja slika ikad prodata, potpuno je nestala!

Podsetimo, slika je 2017. godine prodata za vrtoglavih 450,3 miliona dolara, a trebalo je da bude izložena u arapskoj verziji Luvra u Abu Dabiju.

Petog novembra 2017. na aukciji u Njujorku prodata je slika "Spasitelj sveta" ("Salvator Mundi" ) Leonarda da Vinčija - za rekordnih 450 miliona dolara!

Iako je prethodno tamošnji sekretarijat za kulturu saopštio da će slika biti izložena u septembru 2018. godine, taj događaj je odložen bez objašnjenja.

Pretpostavlja se da je umetničko delo kupio bliski saradnik saudijskog princa Muhameda bin Salmana.

Glasine kažu da je Muhamed bin Salman posle kupovine slike pretrpeo žestoke kritike u svom okruženju, zbog toga što motiv hrišćanskog spasitelja prevazilazi granice tolerancije ove veoma religiozne islamske zemlje. To je navodno i razlog zbog koga je ugovorena spektakularna trampa: Muhamed bin Salman je navodno ustupio sliku porodici šeika Bin Zajed, čija je glava Halifa bin Zajed al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

foto: EPA

Zauzvrat je dobio luksuznu jahtu "Topaz", koja sa dužinom od 147 metara spada među najduže privatne motorne jahte na svetu i košta oko 450 miliona dolara. Ima nekoliko bazena, džakuzi, bioskop, teretanu i dva helidroma.

Ipak, drugi smatraju da je možda prestolonaslednik jednostavno odlučio da je zadrži za sebe.

Inače, 1958. ova slika je smatrana trećerazrednim radom iz Leonardove radionice pa je tada na aukciji prodata za svega 45 funti. Tek je 2005. zvanično pripisana Leonardu, da bi joj se 12 godina kasnije izgubio trag.

Kurir.rs/Sputnik Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track