OD OVOG PUTINOVOG TENKA NEMA MOĆNIJEG: Njegov oklop ne može da probije ni AMERIČKI SREBRNI METAK! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

novo oklopno vozilo

OD OVOG PUTINOVOG TENKA NEMA MOĆNIJEG: Njegov oklop ne može da probije ni AMERIČKI SREBRNI METAK! (VIDEO)

Planeta -

Ruski osnovni borbeni tenk nove generacije T-14, koji je napravljen na bazi teške univerzalne gusenične platforme “Armata”, trenutno je najmoćnije oklopno kopneno borbeno sredstvo na svetu.

Na Tviteru Indian Defence, kojem je glavna tema objavljivanje vesti koje su vezane za aktivnosti i generalni razvoj indijske vojske, ali i za pitanja nacionalne i globalne bezbednosti, pojavila se kratka informacija koja je posvećena najnovijoj generaciji ruskog reaktivnog oklopa Malahit koji se nalazi u opremi osnovnog borbenog tenka T-14 “Armata”.

U tekstu se govori da se radi o četvrtoj generaciji dinamičkog tenkovskog oklopa, koji je naslednik sistema Relikt, – prenosi ruski internet portal Rosijskaja gazeta.

Indijci su konsultovali mišljenja brojnih stručnjaka, koji smatraju, da je ovaj tip reaktivnog oklopa u stanju, ne samo da se suprotstavi suvremenim protivtenkovskim raketama s tandem-kumulativnim bojevim glavama, nego i hiperzvučnim potkalibarnim projektilima kao što je npr. američki M829A4.

Ova municija u svom središtu ima penetrator od osiromašenog urana kojeg karakteriše velika gustoća. Ovi projektili se nalaze u standardnom naoružanju američkih osnovnih borbenih tenkova M1A2 SEP V3.

Osim oklopnih reaktivnih ploča Malahit s kojima se popločavaju vitalni delovi tenka, treba naglasiti i kvalitet osnovne oklopne zaštite koja je napravljena od velikog broja slojeva i koju je takođe jako teško probiti, kao i specijalnu kapsulu u koju se smešta posada tenka.

Ovaj ekstremno oklopljeni sklop je pojačan i aktivnim sredstvima zaštite (nova generacija sistema aktivne oklopne zaštite tenka “Afganit”), koja u letu može presresti ogroman broj projektila koji su upućeni ka tenku, uključujući tu i gore spomenute potkalibarne penetratore.

Indija ima interes da u bliskoj perspektivi zameni zastarelu armiju tenkova T-72. Prema prvim projekcijama, New Delhi razmatra nabavku 1 170 novih tenkova, gde ruska T-14 “Armata” ima veliku šansu da pobedi.

Kurir.rs/ hr.rbth.com

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track